Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acţiuni de intimidare la o şcoală cu predare în limba română din Tiraspol

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română "Lucian Blaga" de la Tiraspol au fost blocate. Anunţul a fost făcut de către directorul instituţiei, Ion Iovcev, în cadrul unei întruniri la Ministerul Educaţiei, relatează Jurnal de Chişinău, citat de Mediafax. Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină.

Directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol se teme că măsura va bloca până la urmă activitatea instituţiei.

Guvernul moldovean a criticat autorităţile transnistrene pentru situaţia şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, potrivit postului de radio Europa Liberă.

Autorităţile de la Chişinău au subliniat că aceste presiuni puse de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inacceptabile.

Liceul teoretic cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost percheziţionat la începutul lunii decembrie de către angajaţii procuraturii transnistrene, iar directorul instituţiei şi adjunctul său au fost interogaţi.

Preşedintele Traian Băsescu solicită misiunii OSCE în Republica Moldova şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, urmare a "presiunilor administrative" făcute de Tiraspol, se arată într-un comunicat al Administraţiei prezidenţiale.

Preşedintele consideră că "acţiunile represive şi provocatoare împotriva cadrelor didactice, părinţilor şi copiilor care doresc să studieze în limba română sunt inacceptabile şi trădează încălcarea consistentă a drepturilor omului în regiunea separatistă".