Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pregătește Israelul o ofensivă terestră în Gaza?

Bombardamentele și raidurile aeriene continuă în Fâșia Gaza și în Israel. Palestinienii au anunțat că sâmbătă dimineață întreg cartierul general al Guvernului Hamas a fost distrus complet în urma unui bombardament israelian. Totodată, armata israeliană continuă să maseze trupe militare la granița și a blocat toate drumurile principale spre Fâşia Gaza, sugerând un atac terestru. Guvernul de la Tel Aviv a autorizat vineri seară mobilizarea a 75.000 de rezerviști.

Cartierul general al Guvernului Hamas a fost distrus complet sâmbătă dimineaţa în urma unui bombardament israelian, a anunţat Guvernul Hamas, relatează AFP. O altă lovitură aeriană a distrus casa unui oficial Hamas, în tabăra de refugiaţi de la Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, rănind cel puţin 35 de persoane, au anunţat surse medicale.

"În ultimele şase ore, armata israeiană a vizat 85 de noi ţinte teroriste", a precizat armata într-un mesaj postat pe contul oficial de Twitter.

În total, aproximativ 30 de palestinieni au fost ucişi, iar alţi aproximativ 280 răniţi, în decurs de trei zile, a anunţat vineri seara un purtător de cuvânt al serviciilor de sănătate Hamas. Trei israelieni au fost ucişi joi, în urma unui tir cu rachetă lansat asupra sudului Israelului de pe teritoriul Fâşiei Gaza.

În faţa persistenţei tirurilor de rachete, Guvernul israelian a autorizat vineri seara mobilizarea a 75.000 de rezervişti din cadrul armatei, la finalul unei reuniuni, la Tel Aviv, a Cabinetului de Securitate, prezidat de către premierul Benjamin Netanyahu, potrivit televiziunii.

Israelul a blocat, vineri seara, toate căile de acces rutier spre Fâşia Gaza, măsuri care sugerează declanşarea unei ofensive terestre, informează AFP.

"Zona este militarizată închisă", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Peste 600 de obiective, vizate de obuze

Armata israeliană a atacat 613 obiective "teroriste" de la începutul operaţiunilor în Fâşia Gaza, informează site-ul Ynetnews.com.

Armata israeliană a atacat în total 613 "obiective teroriste" în cursul Operaţiunii "Pilon al Apărării". Sistemul israelian antirachetă a interceptat 197 de rachete, din cele aproximativ 500 lansate din teritoriul palestinian.

Comandamentul Frontului Intern le-a cerut autorităţilor locale să se pregătească pentru aproximativ şapte săptămâni de ostilităţi, conform unui comunicat al Statului Major israelian.