Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atentat în Thailanda, la scurt timp după sosirea lui Barack Obama

O persoană a fost ucisă, iar alte 15 au fost rănite duminică în explozia unei bombe declanşate de trecerea unui tren, în sudul Thailandei. Atentatul este atribuit rebeliunii separatiste, care a ucis mii de persoane în ultimii opt ani, a anunţat poliţia, relatează AFP, citată de Mediafax. Explozia a avut loc la scurt timp de la aterizarea președintelui american Barack Obama la Bangkok.

Bomba a fost plasată pe calea ferată, în districtul Rueso, în provincia Narathiwat, una dintre cele trei provincii din sudul ţării aflate în stare de urgenţă.

Victima este un paramilitar din cadrul unei unităţi de luptă împotriva insurecţiei. Răniţii sunt pasageri şi angajaţi ai companiei de căi ferate.

Peste 5.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în această regiune începând din ianuarie 2004, potrivit organizaţiei Deep South Watch.

Atacuri cvasicotidiene sunt imputate unei nebuloase de grupări aflate în căutarea autonomiei, care denunţă o discriminare faţă de o populaţie de etnie malayeză şi religie musulmană, într-o ţară majoritar budistă.

Preşedintele Barack Obama a aterizat duminică la Bangkok, în cadrul primei etape, în Thailanda, a unui turneu menit să marcheze o reechilibrare spre continentul asiatic a diplomaţiei americane, turneu în cadrul căruia va efectua o vizită istorică în Myanmar.