Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol riscă să fie închis

Liceul teoretic cu predare în limba română "Lucian Blaga" de la Tiraspol riscă să fie închis în mai puţin de două luni. Declaraţii în acest sens au fost făcute la Chişinău de directorul instituţiei, Ion Iovcev. În aceeaşi situaţie ar putea ajunge şi celelalte şapte şcoli cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

După ce săptămâna trecută conturile liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol au fost blocate şi nu pot fi achitate nici măcar facturile pentru întreţinere sau cumpărate produse alimentare pentru elevi, şeful instituţiei, Ion Iovcev a declarat marţi la Chişinău că liceul ar putea să-şi sisteze activitatea. El spune că administrația de la Tiraspol vine cu mai multe condiții: până pe 15 martie liceul să dispună de o sală de sport, cantină și să fie conectat la rețeaua de apă caldă, ceea ce este imposibil, în opinia sa.

Între timp, profesorii, elevii și părinții se pregătesc să protesteze în fața ambasadei Federației Ruse, a mai menționat șeful liceului de la Tiraspol.

Solicitat de RFI, Ion Manole, președintele Asociației Promo-Lex, organizație ce își propune să promoveze drepturile omului în stânga Nistrului afirmă că este regretabil faptul că autoritățile de la Chișinău nu iau măsuri concrete. "Chișinăul se comportă parcă ar fi un ”pompier”. Așteaptă să izbucnească incendiul, după care să încerce să-l stingă. După decizia CEDO din octombrie 2012 privind situația școlilor din Transnistria, prin care Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului, Chișinăul nu a făcut mai nimic. Chișinăul dispune de mecanisme pe care ar putea să le aplice, dar nu face acest lucru", consideră Manole.

Ministerul Educației de la Chișinău și Biroul pentru reintegrare au subliniat că presiunile exercitate asupra celor opt instituții de învățământ din Transnistria, dar și obstrucţionarea procesului instructiv-educativ de către reprezentanţii de la Tiraspol sunt inadmisibile.

Şi președintele Parlamentului, Igor Corman a avut o reacție la situația școlilor din stânga Nistrului. "Este un lucru care depășește toate limitele. Aceste instituții se află în subordinea Ministerului Educației", spune Corman.

 

Reacţia Bucureştiului

 

Între timp, președintele României, Traian Băsescu a cerut Misiunii OSCE la Chișinău să ia atitudine în cazul școlilor din Transnistria. "Traian Băsescu a luat act cu preocupare de presiunile administrative din partea autorităţilor separatiste din regiunea nistreană la care sunt supuse şcolile în limba română aflate sub administrarea autorităţilor Republicii Moldova. Preşedintele României solicită Misiunii OSCE şi tuturor celorlalte instituţii responsabile să intervină pentru a asigura accesul tuturor elevilor, pe baza opţiunii făcute de părinţii lor, la învăţătură şi la libera alegere a limbii române ca limbă de studiu, cu atât mai mult cu cât aceasta este limbă de stat în Republica Moldova", se arată într-un comunicat al administrației prezidențiale.

La începutul lunii decembrie 2013, liceul "Lucian Blaga" de la Tiraspol a fost percheziționat de angajați ai procuraturii transnistrene, iar șefii instituţiei au fost audiaţi şi ameninţaţi cu închisoarea, pentru că ar fi refuzat să prezinte mai multe documente unei funcţionare din regiunea transnistreană. Comentatorii moldoveni  califică însă acțiunile administrației din stânga Nistrului ca fiind intimidări în condițiile în care Republica Moldova urmează să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în acest an.

 
Chişinău, Valeria Viţu, despre liceul cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol