
Social
Spania: Numărul străinilor scade pentru prima dată în ultimii 15 de ani
spania.jpg

Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
În ciuda acestui fenomen, comunitatea românească din regatul Iberic continuă să crească și să reprezinte cel mai numeros colectiv de străini.
Anul 2012 a pus capăt unei epoci de un deceniu și jumătate în care Regatul Iberic a fost destinația preferată a imigranților din trei continente, Africa, America de Sud și bineînțeles Europa Orientală. Cu o economie foarte dinamică, dar ai cărei principali vectori au fost doar sectorul imobiliar și turismul, unde a fost nevoie de multă forță de muncă, dar cu o minimă calificare, în ultimii 15 ani numărul strainilor din Spania nu încetat să crească, între anii 1996 (de când există date statistice) și până în 2011. Dar probabil creșterea cea mai spectaculoasă a avut loc începând cu 1998 și până în 2008.
În numai zece ani numărul străinilor care erau înscriși în registrele de evidență a populației a crescut de la doar 600 de mii la peste 5,5 milioane de persoane. Fenomenul migratoriu nu a fost o problemă pentru autoritățile spaniole, ba mai mult, a fost unul dintre pricipalii factori dinamizatori pentru economia iberică, în special pentru sectorul imobiliar. Într-o ţară care are în momentul de faţă peste 47 de milioane de locuitori, fenomenul migratoriu a stimulat, nu numai boom-ul imobiliar, dar și un important boom demografic, străinii reprezentând în acest moment peste 12% din populaţia Spaniei, faţă de doar 1,3% în urmă cu un deceniu și jumătate.
Până în 2011 numărul străinilor a crescut cu o medie anuală de peste o jumătate de milion, ajungând în momentul de față la peste 5,7 milioane.
Dar conform ultimului recensământ publicat de Institutul Național de Statistică, acest fenomen a luat sfărșit de-a lungul anului 2012, numărul imigranților scazând cu 15 mii, o scădere minimă dar care relevă faptul că Spania nu mai este El Dorado de altă dată.
Analiștii afirmă că numărul străinilor cu rezidență în Spania a scăzut și datorită numărului mare de sud-americani care și-au obținut între timp cetățenia spaniolă dar în același timp sunt mulți care se întorc în țările de origine, 250 de mii numai în primul trimestru al anului trecut.
În ciuda acestei tendințe, românii continuă să sosească în Regatul Iberic. În ultimul an numărul compatrioților noștri a crescut cu 3,6%, fiind în continuare comunitatea cea mai numeroasă, cu aproape 900.000 de membri, conform înregistrărilor oficiale.
După țara de origine, românii sunt urmați de marocani, care sunt ceva mai puţin de 800 de mii, în poziția a treia britanicii, aproape 400 de mii și cei proveniți din America de Sud, dintre care ecuadorienii sunt ceva mai mult de 300 de mii iar columbienii aproape un sfert de milion. În total latino-americanii reprezintă un colectiv de aproape 2,5 milioane de persoane.
În contextul acestei tendințe, în care fenomenul migratoriu nu mai prosperă ca în anii anteriori, există și excepții. Asiaticii, mai bine zis chinezii și pachistanezii, deși nu reprezintă un colectiv foarte numeros, și-au sporit numărul în Spania cu o medie de peste 15 procente. În ciuda crizei, asiaticii prosperă, punând pe picioare mici magazine, cu produse ieftine, de multe ori de proastă calitate, dar care niciodată nu duc lipsă de cumpăratori în această epocă de prelungită recesiune.