Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


100.000 de ucrainieni îl sfidează pe Ianukovici

ucraina_-_manifestatie_kiev_sursa_reuters.jpg

Manifestaţie în centrul Kievului (Sursa: Reuters)

Noi manifestatii de amploare în Ucraina, unde aproximativ 100.000 de manifestanti proeuropeni au ieşit din nou în stradă, în centrul Kievului, pentru a protesta împotriva preşedintelui şi Guvernului. Manifestanţii spun că sfidează astfel interdicţiile şi sancţiunile menţionate într-un pachet de legi controversat promulgat vineri de preşedintele Ianukovici şi contestat vehement de Opoziţie, dar şi de mai multe state occidentale. Update: Numărul manifestanţilor a ajuns la aproximativ 200.000, relateaza AFP.

Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit, duminică la prânz, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului pentru a protesta faţă de adoptarea recentă a noilor legi care intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor, a constatat un jurnalist al AFP, citat de Mediafax.

Zeci de manifestanţi aveau pe cap caserole, site sau cutii de carton sau purtau măşti de carnaval, ca semn al luării în derâdere a noilor legi adoptate la acest sfârşit de săptămână, care sancţionează persoanele ce protestează cu măşti sau şepci pe cap.

Liderii opoziţiei au făcut apel la organizarea acestei manifestaţii, cea de-a opta de la începutul protestelor faţă de preşedintele Viktor Ianukovici, în pofida unei decizii judecătoreşti anunţate miercuri, privind interzicerea oricărei manifestaţii în centrul Kievului până la 8 martie.

Noile legi introduc sau intensifică sancţiunile împotriva manifestanţilor şi obligă organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de finanţare occidentală să se înregistreze ca "agenţi străini", ca în Rusia.

Acest termen, aplicat opozanţilor reali sau presupuşi în perioada stalinistă, a reapărut în legislaţia rusă în 2012, după un val de proteste faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Occidentalii au avertizat autorităţile ucrainene împotriva acestor texte, iar opozanta Iulia Timoşenko, aflată în închisoare, a denunţat instaurarea unei "neodictaturi".

Ucraina se confrunta de aproximativ două luni cu o mişcare de contestare a puterii de la Kiev, acuzată că nu a semnat acordul de asociere a ţării cu UE, preferând o apropiere de Rusia.