Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Şeful Salvamont Sibiu: Pe munte sunt situaţii în care e dificil de identificat apelul la 112

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, spune că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate, chiar dacă în zonă există semnal. Totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului. Dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost efectuat din judeţul Sibiu.

Adrian David spune că "în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon. Se face prin triangulaţie - daca se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea.

Ştiu asta pentru că au fost situaţii în Munţii Făgăraş în care am încercat să localizăm nişte turişti rătăciţi şi tocmai din cauza faptului că s-a deschis doar o celulă, n-am putut identifica locul exact. Deci tehnic este normal să se petreacă aşa ceva.

În oraş, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zonă. Dacă este o zonă izolată, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau două.

De exemplu, vin apeluri 112 de la cabană şi semnalul respectiv este preluat de o antenă de la Braşov, chiar dacă apelul respectiv este făcut de pe teritoriul judeţului Sibiu.

Ulterior apelului se discută între operatorii de la 112 cu instituţiile specializate în intervenţiile de urgenţă şi se intervine cu echipa cea mai apropiată" a explicat la RFI şeful salvamont Sibiu, Adrian David.

Amintim, după ce un avion medical a aterizat forţat luni după-amiază în munţii Apuseni, salvatorii au ajuns la epavă după ore bune de căutări.

Victimele au fost descoperite iniţial de un pădurar. Două persoane au murit, după ce iniţial toată cele şapte persoane aflate la bord supravieţuiseră impactului. Printre victime se află şi  Adrian Iovan, un pilot cu mare experienţă şi o studentă la medicină. Copilotul avionului este în stare critică din cauza hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD.

 

 
Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, în dialog cu Andreea Orosz