Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două anchete privind tragedia aviatică de luni

Vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat marţi că se vor face două anchete privind accidentul aviatic de luni. O investigaţie va viza avionul, care prezenta riscuri de zbor, alta va privi intervenţia echipelor de salvare, care a fost întârziată, spune Dragnea.

Premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să-i prezinte o informare până la şedinţa de Guvern de miercuri, despre modul în care a acţionat fiecare instituţie după accidentul aviatic produs la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba.

Vicepremierul Liviu Dragnea explică decizia lui Victor Ponta: "Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta, de ce s-a ajuns în situaţia în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici şi de ce un avion atât de vechi, pentru că am înţeles că pilotul Iovan, Dumnezeu să-l ierte, a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion".

"De asemenea, o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenţie, de salvatori, să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o aşteaptă şi o aşteptăm cu foarte mult interes", mai precizează Liviu Dragnea.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă au murit, după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba. Unul dintre medicii din avion a reuşit să sune la 112, anunţând incidentul.

În avion se aflau patru medici (Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor), o studentă, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu. Răniţii sunt conştienţi şi au fost internaţi în spital.