
Social
Două anchete în cazul prăbuşirii avionului medical
În accident a fost implicat un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical specializat în prelevarea de organe pentru transplant. Avionul a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Necunoscutele accidentului privesc declarațiile legate de posibila nesiguranță în exploatare a avionului, lucru care ar fi fost evocat de multe ori de pilotul care a murit în accident.
Acum, reprezentanții autorităților spun că ar fi știut de problemă, după cum a declarat chiar vice-premierul Liviu Dragnea, care spune ce vor să afle comisiile de anchetă:
”Premierul a luat o decizie foarte bună, corectă, să se efectueze o anchetă extrem de amănunţită, complexă, să se vadă întâi cum de s-a ajuns în situaţia asta, de ce s-a ajuns în situaţia în care nu s-a putut asigura un avion care să aibă riscuri foarte mici şi de ce un avion atât de vechi, pentru că am înţeles că pilotul Iovan, Dumnezeu să-l ierte, a anunţat în mai multe rânduri că există un risc permanent cu acest avion. De asemenea, facem o anchetă care să stabilească dacă s-ar fi putut ca acolo echipele de intervenţie, de salvatori, să ajungă mai repede. E o anchetă pe care toată lumea o aşteaptă şi o aşteptăm cu foarte mult interes”.
SMURD-ul are un alt avion, performant și ultra-rapid, utilat pentru transporturi umanitare. Acesta, cumpărat în iulie 2013, cu 1 milion de euro cu banii strânși de la cei care au direcționat 2% din impozitul pe venit către Fundația SMURD, dar și din sponsorizări, a fost folosit în câteva sute de cazuri.
Numai că acum nu era disponibil, după cum spune medicul Raed Arafat, unul din pionierii în domeniu, și asta pentru că noul avion este în prezent în revizie deoarece îi lipsește o piesă.
Dispută legată de timpul de intervenție
Au apărut deja acuzații că s-ar fi întârziat din cauză că localizarea epavei nu a fost mai rapidă.
Epava avionului şi victimele au fost găsite după căutări de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, polițişti, salvamontiști, angajați ai Parcului Național Munți Apuseni şi localnici.
Imediat după prăbușire, unul din medicii din avion a sunat la numărul de urgență 112, iar de atunci a început căutarea. Era vorba de localizarea semnalului emis de telefonul mobil, dar și de către dispozitivele speciale ale avionului.
Cât privește apelul la 112, găsirea locului s-a făcut de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, care anunță că localizarea evenimentului s-a făcut pe baza informațiilor furnizate de operatorii telecom odată cu primirea primului apel la 112.
Într-un comunicat emis marți, STS transmite că ”localizarea locului evenimentului în Sistemul 112 s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informațiilor furnizate de operatorii de comunicații mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta și a fost pusă la dispoziția instituțiilor care au participat la operațiunea de căutare și salvare”.
Specialiștii în domeniu spun că nu e întotdeauna simplu de găsit exact locul de unde s-a făcut un apel telefonic, și asta pentru că în zonele cu populație redusă celulele de telefonie mobilă sunt amplasate la distanțe foarte mari, acoperind 600-700 kilometri pătrați.
Cât privește găsirea avionului după semnalul emis de un dispozitiv special numit transponder, specialiștii spun că acesta poate fi recepționat numai dacă aeronava se află la o altitudine de peste 1.000 de metri deasupra solului.
Supraviețuitorii sunt internați la Cluj
Cele cinci persoane rănite în accidentul aviatic, care au suferit multiple fracturi şi traumatisme, sunt internate la secţia de terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Cluj, ultimii doi răniţi fiind aduşi la UPU Cluj marţi dimineaţă, în jurul orei 4.30.
Directorul medical al spitalului, Cristina Ghervan, spune că starea lor e stabilă: ”Au fost făcute intervenţii chirurgicale de închidere a fracturilor închise şi pentru reducerea luxaţiilor. Victimele sunt conştiente, stabile hemodinamic şi respirator. Echipa medicală a adus la cunoştinţa aparţinătorilor situaţia medicală a fiecărui pacient”.
Subiectul va fi discutat în ședința de guvern de miercuri. Până atunci, premierul Victor Ponta l-a desemnat pe vicepremierul Gabriel Oprea să îi prezinte o informare despre modul în care a acționat fiecare instituție în parte în cazul operațiunilor de luni, după producerea accidentului aviatic.
Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, spune că la locul accidentului din Munţii Apuseni sunt reprezentanţi ai Serviciului Criminalistic, care folosesc un autolaborator şi specialişti în materie de accidente aviatice, toate probele ridicate urmând a fi ”valorificate cât mai repede”.
Chestorul şef Petre Tobă a spus că Inspectoratul General al Poliţiei Române a pus la dispoziţia procurorilor care conduc ancheta în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni toate resursele instituţiei, respectiv echipe de criminalişti specialişti în accidente aviatice şi tehnica necesară.
Petre Tobă a precizat că a dispus încă de luni seară ca echipele de criminalişti să se deplaseze la locul accidentului, iar cercetarea la faţa locului a început marţi dimineaţă, în jurul orei 08.00, când aceştia s-au prezentat în zona unde aeronava a aterizat forţat.
Şeful Poliţiei Române a spus că poliţiştii au fost mobilizaţi luni, după accident, încă din jurul orelor 16.00 - 16.15. În zona în care s-a produs accidentul au fost trimişi peste 100 de poliţişti din zonă şi 22 de autospeciale.