Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Supravieţuitor al accidentului de avion din Apuseni: Datorită lui Iovan suntem în viaţă

Medicul Radu Zamfir de la Institutul Fundeni declară că datorită lui Adrian Iovan sunt cinci oameni în viaţă. Zamfir este unul dintre cei cinci supravieţuitori ai accidentului aviatic de luni după-amiază din Munţii Apuseni.

Medicul Radu Zamfir a făcut marţi la Institutul Fundeni primele declaraţii publice după accidentul aviatic din munţii Apuseni. Tragedia s-a soldat cu moartea a două persoane: pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion. Patru medici şi copilotul au fost răniţi.

Medicul povesteşte că zborul a decurs bine, însă în timp ce trecea munţii, avionul a intrat în ceaţă, a givrat (s-a umplut de un strat de gheaţă) şi a pierdut un motor.

"Am văzut copacii de aproape, apoi ne-am recules de la faţa locului (...). Am realizat că o să ne prăbuşim", spune Zamfir.

Medicul povesteşte că după prăbuşire a acordat ajutor celorlalţi şi a luat legătura să transmită coordonatele locului unde s-a prăbuşit avionul.

"A durat ceva până ne-am găsit. Ne-am descurcat cum am putut, încercam să-i ajutăm pe toţi. Am acordat ajutor cui era de acordat ajutor (...). Toată lumea şi-a dat silinţa să facă ce a putut (...). Eu m-am considerat mai puţin vătămat şi am folosit ce aveam, pături, ca să îi acopăr. Am purtat echipament de motocicletă. Aveam geacă si cizme cu protecţie. Imediat cum mi-a explicat cineva cum să trimit coordonatele, le-am trimis. Imediat ce am putut să fac un bilanţ, m-am preocupat să sun", spune el.

Radu Zamfir îşi aminteşte că pilotul Adrian Iovan i-a cerut să-l salveze, fiind prins între rămăşiţele avionului. "Am încercat să-l descarcerez, nu am reuşit. Ulterior, a devenit inconştient", spune el. "Datorită lui suntem în viaţă, nu trebuie să uităm asta", mai declară Zamfir.

Pilotul Adrian Iovan şi o studentă au murit, după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

În avion se aflau patru medici (Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor), o studentă, pilotul Adrian Iovan şi copilotul Răzvan Petrescu.

Echipa medicală mergea la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani, care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat pentru Mediafax Victor Zota, coordonator de transplant.