Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolăescu la RFI, despre accidentul de avion din Apuseni: Dacă medicii ajungeau mai repede, poate că oamenii care au murit mai aveau o şansă

Unele măsuri se vor impune după finalizarea anchetei privind accidentul de avion din Munţii Apuseni, declară la RFI ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. El precizează că din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduce, comunicarea a fost "corectă". Întrebat de ce crede că s-a intervenit atât de târziu, Nicolăescu a spus că nu vrea să facă vreun comentariu despre "activitatea altor instituţii".

Eugen Nicolăescu spune că Ministerul Sănătăţii a procedat corect în cazul accidentului de avion de luni după-amiază din Munţii Apuseni, soldat cu doi morţi şi cinci răniţi.

"Eu nu vreau să comentez modul în care mass-media reflectă acest caz şi-l interpretează. În fond şi la urma urmei, avem libertatea de exprimare în această ţară şi fiecare face ce crede de cuviinţă. Eu pot să vă spun doar că din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, din clipa în care s-a aflat, coordonarea întregii acţiuni a trecut în mâna secretarului de stat, Raed Arafat, cel care coordonează activitatea de urgenţă şi împreună cu directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, care se simţea într-un fel implicat în această acţiune, pentru că agenţia făcuse comanda pentru această cursă, deci imediat, secretarul de stat Arafat a preluat coordonarea. Am fost informat cred că din jumătate în jumătate de oră, am convenit ce echipe să se deplaseze acolo, în ce structură, cine să fie coordonator din partea teritorială şi probabil că aţi văzut că noi, conform procedurilor, n-am comunicat nimic până când nu s-au găsit răniţii şi-n acea clipă, coordonatorul de zonă desemnat de Raed Arafat, domnul doctor Borcea a făcut primele comentarii medicale şi dânsul a fost coordonator până la poarta spitalului din Cluj, când coordonator a intervenit pe post doamna doctor Golea, şefa Serviciului de Primiri Urgenţe de la Cluj. Deci din punctul nostru de vedere, Raed Arafat a aplicat toate procedurile prevăzute în norme pentru asemenea situaţii", precizează ministrul Sănătăţii.

 

Regrete

 

Eugen Nicolăescu spune că îi pare rău "că s-a ajuns atât de târziu, pentru că dacă se ajungea într-un termen mai scurt, echipele medicale poate ar fi dat o şansă celor doi oameni care au murit din păcate".

Întrebat de ce crede că s-a intervenit atât de târziu, după cinci-şase ore, ministrul Sănătăţii a răspuns: "Nu mă puneţi să fac comentarii despre activitatea altor instituţii. Eu încerc să păstrez echilibrul şi să las şi organismele abilitate, fără a fi influenţate de nimeni, să caute probele, să caute înţelegerea faptelor şi mai departe să ne propună o serie de concluzii şi pe baza lor o serie de decizii, care cred eu că trebuie luate".

 

"Noi am avut o comunicare instituţională corectă"

 

Întrebat dacă în opinia sa a existat o lipsă de comunicare între instituţii, Nicolăescu a răspuns: "Eu pot spune că discutând foarte des cu ministrul Stroe, cu ceea ce am primit ca informaţii de la secretarul de stat Arafat, noi am ţinut legătura cu cei care ne-au fost indicaţi din partea altor organisme, astfel încât să ştim cât de mult putem să apropiem echipajele medicale de locul în care ele ar fi trebuit să intervină cel mai eficient. Deci din punctul meu de vedere, strict personal, noi am avut o comunicare instituţională corectă, în sensul că primeam informaţii şi ştiam cum să dirijăm echipajele să se îndrepte către locul cel mai apropiat".

Se impun demisii după finalizarea anchetei? "Eu cred că în funcţie de rezultatele anchetelor şi până la urmă de o privire politică asupra acestei situaţii, va fi nevoie de a se lua unele măsuri. Eu nu vreau să anticipez că e nevoie de demisie, că e nevoie de demitere sau altceva, dar cred că din această situaţie trebuie să se găsească soluţii, ca asemenea lucruri să nu se mai întâmple niciodată", conchide Eugen Nicolăescu.