Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestanţi ucişi în Ucraina. UE cere "încetarea imediată" a violenţelor

manifestant_ucis_in_ucraina.jpg

Proteste la Kiev, în Ucraina (Foto: Reuters/Vasily Fedosenko)

Doi bărbaţi au fost împuşcaţi mortal în centrul Kievului, unde aveau loc confruntări violente între poliţişti şi manifestanţi, a anunţat miercuri Parchetul General ucrainean, într-un comunicat, potrivit AFP. Unul dintre cei doi a fost atins la nivelul capului şi pieptului.

Uniunea Europeană cere "o încetare imediată" a violenţelor din Ucraina. Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a "condamnat cu fermitate escaladarea violentă" de la Kiev şi a cerut "o încetare imediată a acţiunilor violente", se arată într-un comunicat publicat la Bruxelles. De partea lor, Statele Unite au revocat vizele mai multor ucraineni, anunţă ambasada americană.

Iniţial, a fost confirmată moartea unei singure persoane. Un manifestant a fost împuşcat mortal de către Poliţie la Kiev, declara o sursă din cadrul Opoziţiei ucrainene, citată de AFP. Forţele de ordine au lansat un asalt asupra protestatarilor, în a patra zi de confruntări violente.

Anunţul privind moartea unui manifestant la Kiev a apărut mai întâi pe reţele de socializare, după care a fost făcut şi de către Opoziţie şi confirmat de autorităţi.

"Bărbatul a murit în această (miercuri) dimineaţă, probabil ucis de un lunetist", potrivit unei surse din cadrul Opoziţiei, citate de AFP.

Forţele de ordine au lansat miercuri dimineaţă o ofensivă asupra manifestanţilor retraşi în spatele baricadelor de pe strada Gruşevski, în centrul oraşului Kiev.

Televiziunea ucraineană a difuzat imagini cu poliţişti care arestau manifestanţi.

Serviciul medical improvizat al Opoziţiei afirmă că alt manifestant a murit marţi, după ce a căzut duminică de la peste zece metri înălţime, de pe o clădire, la intrarea stadionului Dinamo. Tânărul ar fi murit în timp ce forţele de ordine luau cu asalt clădirea de pe care manifestanţi aruncau cocteiluri Molotov asupra poliţiştilor. Acest deces nu a fost însă confirmat de autorităţi.

Aproximativ 200 de mii de oameni au participat duminică la o manifestaţie care a degenerat în confruntări de stradă între forţele de ordine şi protestatari.