
Social
Primele concluzii şi sancţiuni după accidentul aviatic
Primele concluzii ale cercetării condițiilor în care s-a produs accidentul de avion au fost însoțite de sancțiuni. Secretarul de stat Constantin Chiper, din MAI, a fost înlocuit și urmează doi directori de la ROMATSA, a anunțat premierul Victor Ponta. Mai mult chiar, el va cere și schimbarea șefului STS, generalul Marcel Opriș. Între timp, procurorii își continuă ancheta, care ar urma să stabilească cine e vinovat de accidentul aviatic în care au murit 2 persoane și alte cinci au fost rănite.
Întrebările au plecat de la intervalul mare de la semnalarea prăbușirii avionului până la sosirea în zonă a echipelor de salvatori. În condițiile în care unul din răniți a sunat imediat la 112 și în România există sisteme informatice care permit localizarea cu acuratețe a apelului, au trecut 5 – 6 ore până echipele de intervenție au ajuns la epava avionului. De fapt, acesta a fost găsit de localnicii din zonă, în timp ce reprezentanții autorităților îi căutau pe răniți folosindu-se de hărți turistice.
Acțiunea a fost un eșec, a fost haos și lipsă de cooperare între instituțiile responsabile, după cum spune chiar premierul Victor Ponta.
Lipsă de coordonare și întârzieri nepermise
Premierul Ponta a anunţat că va înfiinţa, după intervenţia deficitară la accidentul aviatic din Cluj, un comitet interministerial pentru situaţii de urgenţă coordonat de vicepremierul Gabriel Oprea şi din care vor face parte secretarul de stat Raed Arafat şi reprezentanţii instituţiilor cu atribuţii.
”Voi înfiinţa în cel mai scurt timp, la nivelul guvernului, comitetul interministerial de intervenţie în situaţii de urgenţă, coordonat la nivel de vicepremier, în care, alături de vicepremierul pe probleme de ordine publică, siguranţă naţională, evident să fie direct implicaţi în toate situaţiile de acelaşi gen secretarul de stat Raed Arafat şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, alături de reprezentanţi ai tuturor celorlalte instituţii, fie guvenamentale, fie neguvernamentale, pentru ca în viitor asemenea situaţii să poată să fie evitate şi intervenţia să se facă mai rapid şi mai eficient”, a afirmat Ponta.
Primul ministru a precizat că, deşi există proceduri reglementate prin acte normative în astfel de situaţii, acestea nu au funcţionat suficient de rapid şi de bine, dar că va urmări ”personal”, prin intermediul acestui comitet, ca fiecare dintre instituţiile care nu a funcţionat la nivelul aşteptat să sufere schimbări nu doar de persoane, dar şi de proceduri necesare ”pentru situaţiile care, din păcate, vor apărea în viitor”.
Premierul anunță destituiri
Victor Ponta a vorbit de o reevaluare a procedurilor, inclusiv a celor care privesc cooperarea între diversele instituții, dar a și anunțat schimbări din funcții. Cel care a scăpat, deși se vehicula schimbarea sa, a fost ministrul de interne Radu Stroe, cel care a declarat că își reproșează doar că nenorocirea s-a produs în mandatul său. În rest, înlocuiri la nivel de eșalon doi în instituții sau doar dorința de a schimba anumite persoane, după cum preciza premierul.
Astfel, secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis, iar premierul va cere și înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
Victor Ponta spune că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).
Şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Ion Burlui, a demisionat, miercuri, ca urmare a situaţiei privind intervenţia în cazul accidentului aviatic din Munţii Apuseni, în urma căruia două persoane au murit şi alte cinci au fost rănite.
În privinţa secretarului de stat Constantin Chiper, membru PNL din 2005 şi fost director în Cancelaria fostului premier Tăriceanu la Compartimentul Analiză şi Planificare Politică, Ponta a explicat că acesta este responsabil pentru intervenţii în situaţii de urgenţă.
Dincolo de sancțiuni, 2 morți și cinci răniți
Situația putea fi alta dacă medicii ajungeau mai repede la locul prăbușirii. Cred că cei din avion ar mai fi avut o șansă, spune la RFI ministrul sănătății Eugen Nicolăescu. Într-o discuție cu Cosmin Ruscior, ministrul Nicolăescu a fost de acord că se impun anumite măsuri, chiar punitive, dar a evitat să arate pe cineva cu degetul:
”Eu nu vreau să comentez modul în care mass-media reflectă acest caz şi-l interpretează. În fond şi la urma urmei, avem libertatea de exprimare în această ţară şi fiecare face ce crede de cuviinţă. Eu pot să vă spun doar că din punct de vedere al Ministerului Sănătăţii, din clipa în care s-a aflat, coordonarea întregii acţiuni a trecut în mâna secretarului de stat, Raed Arafat, cel care coordonează activitatea de urgenţă şi împreună cu directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, care se simţea într-un fel implicat în această acţiune, pentru că agenţia făcuse comanda pentru această cursă, deci imediat, secretarul de stat Arafat a preluat coordonarea. Am fost informat cred că din jumătate în jumătate de oră, am convenit ce echipe să se deplaseze acolo, în ce structură, cine să fie coordonator din partea teritorială şi probabil că aţi văzut că noi, conform procedurilor, n-am comunicat nimic până când nu s-au găsit răniţii şi-n acea clipă, coordonatorul de zonă desemnat de Raed Arafat, domnul doctor Borcea a făcut primele comentarii medicale şi dânsul a fost coordonator până la poarta spitalului din Cluj, când coordonator a intervenit pe post doamna doctor Golea, şefa Serviciului de Primiri Urgenţe de la Cluj. Deci din punctul nostru de vedere, Raed Arafat a aplicat toate procedurile prevăzute în norme pentru asemenea situaţii”, spune la RFI ministrul sănătăţii.
Care este situația răniților?
În spitalul din Cluj au fost internați cinci supraviețuitori ai prăbușirii avionului medical, dar unul dintre aceștia, medicul bucureștean Radu Zamfir a fost externat marți la cerere. Ceilalți patru, printre care și copilotul avionului, sunt internați la terapie intensivă, iar starea lor de sănătate este staționară, după cum anunță reprezentanții spitalului.
Deocamdată nici unul dintre ei nu are nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare.
E vorba de trei medici - Valentin Calu de la Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul ”Sf. Maria” şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor, și un membru al echipajului de zbor - copilotul Răzvan Petrescu.
Pilotul Adrian Iovan şi o studentă şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2 la bordul căruia se afla un echipaj medical a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.
Premierul Victor Ponta a anunţat că supravieţuitorii accidentului aviatic, precum şi persoanele care au intervenit pentru salvarea acestora, vor primi decoraţii.