Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Măsuri de securitate extreme pentru JO de la Soci

tagreuters.jpg

REUTERS/Jeff Overs/BBC/Handout via Reuters

Pregătirile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci sunt în toi. În vervă sunt şi serviciile de informaţii, care sunt în alertă pe fondul ameninţărilor teroriste.

Rusia a luat măsuri drastice pentru garantarea securităţii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, pe fondul ameninţărilor teroriste...Niciun mijloc nu a fost omis : de la drone, la radare speciale şi mii de camere de luat vederi cu circuit închis. De asemenea, zeci de mii de membri ai serviciilor de securitate sunt mobilizaţi cu ocazia evenimentului sportiv. Zilele trecute, autorităţile ruse căutau deja cinci presupuşi terorişti islamişti care ar pregăti atentate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Soci, după ameninţări primite din partea unor grupuri islamiste din Caucazul rus. Acestea au ameninţat că vor comite atentate la Soci într-o înregistrare video postată la începutul săptămânii pe site-ul jihadist vdagestan.com. "Am pregătit un cadou pentru tine şi pentru turişti, cu scopul de a răzbuna sângele musulman vărsat în întreaga lume", afirmă - adresându-i-se preşedintelui rus Vladimir Putin - doi bărbaţi în vârstă de aproximativ 25 de ani, cu faţa acoperită, prezentaţi ca fiind autorii atentatelor sinucigaşe de la Volgograd, în sudul Rusiei, soldate cu 34 de morţi la sfârşitul lui decembrie. Înregistrarea video prezintă imagini de la cele două atentate de la Volgograd, pregătirea unei bombe şi ataşarea dispozitivului la braţul unui kamikaze, legat de un detonator pe care îl ţine în mână. Cei doi îndeamnă la "jihad nu doar în Caucaz, ci şi în marile oraşe din Rusia", şi oferă asigurări că un mare număr de tineri sunt pregătiţi să comită atentate sinucigaşe precum cele de la Volgograd.

Evident că ameninţările au pus în alertă nu doar autorităţile ruse...Statele Unite au anunţat că vor trimite nave militare la Marea Neagră care vor fi disponibile pentru evacuarea cetăţenilor americani, în cazuri de necesitate, în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. Casa Albă a oferit şi explicaţii spunând că în ultimele zile s-a constatat o creştere "îngrijorătoare", dar nu "neobişnuită", a ameninţărilor cu comiterea de atacuri în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a mai spus -la o zi după o conversaţie telefonică între preşedintele Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin pe marginea securităţii la Jocurile Olimpice - că Statele Unite le-au "propus ruşilor (...) ajutorul eventual necesar pentru a contra aceste ameninţări". Moscova nu a oferit un răspuns la aceste propuneri, însă "discuţiile continuă" cu autorităţile ruse, a adăugat Carney.

Oferta Washingtonului vine pe fondul nemulţumirii exprimate de câţiva senatori influenţi americani care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că Rusia nu ar împărtăşi suficiente informaţii provenind de la serviciile de informaţii despre posibile ameninţări la adresa sportivilor şi turiştilor străini. În plus, nemulţumiri în legătură cu măsurile de securitate ale Moscovei au venit însă şi din partea Departamentului american de Stat şi din partea societăţii civile, care se teme că măsurile antiterorism interferează cu drepturile la respectarea vieţii private. Astfel, autorităţile ruse au dreptul să monitorizeze toate mesajele online, mesajele şi conversaţiile telefonice care tranzitează reţelele de comunicaţii ruse în timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. "Legislaţia rusă prevede privilegii extinse, iar vizitatorii trebuie să fie conştienţi că toate dispozitivele de comunicaţii sunt complet transparente pentru serviciile de securitate ruse", avertizează jurnalistul rus Andrei Soldatov, editor la site-ul de investigaţii Agentura.ru. Şi Departamentul de Stat al Statelor Unite a atras atenţia cetăţenilor americani că măsurile de securitate luate de autorităţile ruse pot interfera cu dreptul la viaţă privată. "Vizitatorii trebuie să fie conştienţi că legislaţia federală rusă permite monitorizarea, colectarea şi analizarea tuturor datelor care tranzitează reţelele de comunicaţii ruse, inclusiv a mesajelor online, a mesajelor şi conversaţiilor telefonice", confirmă Departamentul de Stat. În plus, în Rusia, Serviciul federal rus de securitate FSB, succesorul KGB nici măcar nu are nevoie de mandate judiciare pentru colectarea datelor dispozitivelor de comunicaţii. Până acum însă nici în Statele Unite controversata Agenţie Naţională pentru Securitate nu avea nevoie de vreo aprobare prealabilă a justiţiei pentru a intercepta milioane de convorbiri şi mesaje, ceea ce face ca vocea critică a Statelor Unite pe acest subiect să nu pară credibilă.

Cert este că « onoarea FSB » şi a preşedintelui Putin, fost agent KGB, este acum în joc la Jocurile Olimpice de la Soci motiv pentru care şeful statului rus nu va permite nicio fisură în măsurile adoptate. ''Sarcina noastră, ca organizatori, constă în aceea de a asigura securitatea participanţilor la Olimpiadă şi a spectatorilor la această sărbătoare sportivă şi noi vom face totul pentru aceasta'', a afirmat preşedintele rus într-un interviu pentru mai multe canale media ruse şi străine. ''Dacă vom manifesta slăbiciune, teamă, atunci vom permite teroriştilor să-şi pună în aplicare scopurile lor'', a adăugat şeful statului rus.