Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criză în Mali: Trupele franceze iau cu asalt aeroportul din Tombouctou

criza-mali-trupele-franceze-iau-asalt-aeroportul-tombouctou.jpg

Marea moschee din Djinguereber, în Tombouctou (Foto: RFI)

Bombardamentele aviaţiei franceze continuă în nordul statului Mali. Raidurile au vizat duminică împrejurimile Tombouctou, pentru a pregăti avansul militarilor francezi şi al celor din Mali. Ei controlează de câteva ore aeroportul din acest oraş.

După eliberarea oraşului Gao în acest week-end, soldaţii francezi şi cei din Mali încearcă acelaşi lucru la Tombouctou, oraş simbol al puterii islamiste.

Marea moschee Djinguereber este controlată parţial de armata din Mali şi există informaţii privind scene de bucurie populară pe străzi. Înainte de a pleca, însă, militanţii islamişti au dat foc mai multor clădiri din localitate şi au fost atacaţi de localnici, potrivit unui martor de încredere.

Ministerul francez al Apărării a confirmat duminică "aproximativ 20" de atacuri în regiunile Gao şi Tombouctou, în ultimele 36 de ore, dar nu şi asupra locuinţei liderului grupării islamiste Ansar Dine, Iyad Ag Ghaly, în apropiere de Kidal.

"Operaţiunile aeriene efectuate (sâmbătă) aduc un sprijin direct operaţiunilor în Gao şi pe axa vest. Aproape 20 de ieşiri aeriene au fost efectuate în regiunile Tombouctou şi Gao în ultimele 36 de ore", anunţă ministerul într-un comunicat.

"Locuinţa lui Iyad Ag Ghaly este în continuare în picioare. Nu au existat atacuri în regiunea Kidal", a declarat pentru AFP o sursă militară franceză, în timp ce o sursă maliană din cadrul serviciilor de securitate a susţinut contrariul duminică dimineaţă.