Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coplata va fi introdusă în spitale din martie

Pacienţii vor plăti din luna martie a acestui an o sumă modică, aşa-numita coplată, pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă. Aşa se arată în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI şi obţinută de MEDIAFAX.

Premierul Victor Ponta asigură că nivelul coplăţii nu va depăşi zece lei. După cum precizează ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, coplata în sistemul sanitar va avea o "valoare modestă", doar în sistemul spitalicesc, începând cu 1 martie 2013 şi va fi achitată la momentul externării.

"În urma discuţiilor cu FMI, am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, ca să putem să controlăm costurile din sectorul cel mai cheltuitor şi anume sectorul spitalicesc, o coplată care, aşa cum am convenit cu FMI, să aibă o valoare modestă, în sensul în care ea să fie utilizată strict pentru controlul costurilor. Adică, să ştim cum se intră, cum se utilizează şi cum se iese din sistem", spune demnitarul.

Coplata modică doar la nivelul spitalului, acceptată de Fondul Monetar Internaţional reprezintă un mecanism de control al internărilor nejustificate sau fictive şi al raportărilor false, precizează Ministerul Sănătăţii.

Pe de altă parte, contractele managerilor de spitale vor fi modificate, astfel încât aceştia să poată fi înlocuiţi în urma unor evaluări trimestriale, dacă spitalul înregistrează datorii pentru trei luni consecutive, mai prevede scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI.