Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mica Unire la Iaşi, prin ochii unui român: " Îi văd că sunt prea barosani şi noi suntem prea necăjiţi"

Scandări împotriva politicienilor, lume mai puţină ca în anii trecuţi şi copii care iubesc tricolorul. De 24 ianuarie, la Iaşi, oameni de rând şi politicieni au sărbătorit 155 de ani de la Mica Unire. E drept, politicienii sunt separaţi de garduri metalice şi cordoane de jandarmi de mulţimea aflată în Piaţa Unirii.

Corespondenta RFI la Iaşi, Violeta Cincu

24 ianuarie, Iaşi. Piaţa Unirii. Ora 8,30. Concertele de muzică populară au fost anulate, în semn de respect faţă de victimele şi supravieţuitorii accidentului aviatic din Apuseni. Piaţa este goală.

Ora 10. Oamenii încep să se strângă. Mulţi dintre ei, membri de partid. Alţii îşi declară deschis neîncrederea în politicieni.

De la neîncredere la huiduieli e doar un pas. Oamenii au scandat împotriva tuturor: Victor Ponta, absent vineri la Iaşi, Crin Antonescu, Gheorghe Nichita.

Manifestanţii au scandat "Hoţii!", "Jos, Băsescu!", "Jos, Antonescu!", "Jos, Ponta!".

În Piaţa Unirii din Iaşi se află şi manifestanţi împotriva proiectului Roşia Montană, care la intonarea imnului de stat, au strigat "Uniţi, salvăm toată România!".

Unii dintre manifestanţi au pancarte pe care scrie "Ponta, trădătorule!", "Ponta şi ai lui nu-şi văd de lungul nasului", "Un morcov pe zi şi Ponta nu va veni", "Ponta, fă aşa, pune sonda la mata!", precum şi "La Roşia Montană sunt şi oameni, nu doar aur", "Mişcarea de rezistenţă de la Pungeşti".

 
Reportaj Violeta Cincu despre Mica Unire la Iaşi, 24 ianuarie 2014