Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Posibil Cod Roşu de ninsori şi viscol

posibil_cod_rosu_de_ninsori_si_viscol.jpg

Cod Portocaliu de ninsori şi viscol

Meteorologii iau în calcul emiterea unui Cod Roşu de ninsori şi viscol în perioada următoare. Avertizarea Cod Portocaliu, valabilă de vineri seară până duminică la ora 18 ar putea fi prelungită până luni, cu posibilitatea de a fi emis şi Codul Roşu în anumite zone, a anunţat vineri conducerea ANM.

Bucureştiul şi zece judeţe din sudul ţării vor fi de vineri, de la ora 18, până duminică, la ora 18, sub avertizare Cod Portocaliu de ninsori şi viscol, alte 16 judeţe fiind avertizate cu Cod Galben.

În zonele aflate sub Cod Portocaliu, stratul de zăpadă va depăşi local 30-40 de centimetri, iar vântul va sufla cu peste 70 de kilometri pe oră.

Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că situaţia nu este "înspăimântătoare", dar e de durată.

Directorul general al ANM, Ion Sandu, spune la comandamentul de iarnă organizat la Palatul Victoria că este posibil ca atenţionarea Cod Portocaliu să fie extinsă sâmbătă şi pentru judeţele Olt, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova, iar judeţele din sud-vestul ţării, precum Mehedinţi, să fie scoase sâmbătă seară de sub această atenţionare.

"Nu este viscolul care se anunţă, înspăimântător, că nu a mai fost niciodată, dar perioada e foarte lungă şi atunci nu excludem posibilitatea ca în cazul în care se vor depăşi 50 de centimetri/mp în 24 ore, să apară şi coduri roşii, nowcasting în prima fază, pentru a respecta parametrii foarte clar stabiliţi cu aceste coduri", precizează Ion Sandu.

Ministerul Transporturilor anunţă în contextul avertizărilor de ninsori şi viscol că la nivelul instituţiei a fost constituit Comandamentul de iarnă şi că în situaţii speciale unele drumuri ar putea fi închise.

De partea sa, CFR Călători va suplimenta echipele de intervenţie, va asigura personalul necesar pentru deszăpezire şi pregăteşte locomotive Diesel de rezervă, dar şi materialul rulant pentru circulaţie în condiţii de iarnă, pentru a preîntâmpina eventuale perturbări în circulaţia trenurilor.