Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încă o persoană decedată în urma violenţelor de la Kiev

Autorităţile de la Kiev au anunţat, sâmbătă, că încă o persoană a căzut victimă violenţelor produse săptămâna aceasta în Ucraina. Un bărbat rănit, miercuri, în cursul confruntărilor dintre manifestanţi şi poliţie, în centrul Kievului, a murit, sâmbătă dimineaţă, la spital din cauza rănilor, a declarat o sursă medicală pentru AFP. Până în prezent, autorităţile au anunţat două victime, ucise prin împuşcare, iar opoziţia cinci.

"Prezenta mai multe răni, a fost supus mai multor operaţii, dar a murit la spital", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a serviciilor medicale din Kiev referitor la bărbatul care a decedat sâmbătă dimineaţă.

Partidul naţionalist de opoziţie Svoboda a anunţat că ar fi vorba despre Roman Senyk, în vârstă de 45 de ani, rănit la nivelul plămânilor în cursul unor asalturi efectuate de către poliţie miercuri împotriva manifestanţilor de pe strada Gruşevski, notează Mediafax.

Violenţele continuă

Ciocnirile violente au continuat şi vineri seară la Kiev şi s-au extins pe parcursul nopţii. Protestatarii au incendiat baricadele din anvelope şi au aruncat cu cocktail-uri Molotov înspre forţele de ordine, care au răspuns cu gaze lacrimogene, notează BBC.

Manifestaţiile anti-prezidenţiale au degenerat în confruntări violente cu forţele de ordine încă de duminica trecută, după ce preşedintele Ianukovici a promulgat un set de legi care înăspresc pedepsele pentru manifestanţi. De mai bine de două luni, aceştia cer în stradă demisia preşedintelui, acuzat că a deturnat Ucraina de pe drumul european refuzând semnarea acordului de asociere a ţării cu UE.

Discuţii inutile, la nivel înalt

În timp ce manifestanţii şi forţele de ordine duc lupte în stradă, în spatele uşilor închise continuă negocierile între Opoziţie şi Preşedinţie. Conform ultimelor informaţii, Viktor Ianukovici ar fi fost de acord să modifice legile care îngrădesc manifestaţiile şi să remanieze Guvernul, însă reprezentanţii Opoziţiei, în frunte cu fostul boxer Vitali Kliciko i-au transmis şefului statului că manifestaţiile nu vor înceta decât atunci când Ianukovici va demisiona.

În replică, preşedintele de la Kiev a avertizat că va utiliza "toate mijloacele" împotriva manifestanţilor dacă nu se va ajunge la un acord cu Opoziţia, iar ministrul de Interne Vitali Zaharcenko i-a acuzat pe manifestanţi că deţine arme de luptă.