Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Manifestanţii de la Kiev mai ocupă o clădire guvernamentală

manifestantii_kiev_ocupa_cladire_guvernamentala.jpg

Manifestaţii de stradă la Kiev (Foto: Reuters/Valentyn Ogirenko)

Câteva zeci de manifestanţi de la Kiev au reuşit să pătrundă duminică seară într-una din clădirile Ministerului Justiţiei, în apropiere de Piaţa Independenţei, anunţă Ministerul ucrainean de Interne. Între timp, UE a îndemnat luni Kievul să-şi "îndeplinească promisiunile" făcute Opoziţiei în week-end, iar Opoziţia să se desolidarizeze de manifestanţi care recurg la violenţă, potrivit AFP.

Potrivit agenţiei ruse Interfax, clădirea ce aparţine Ministerului Justiţiei de la Kiev a fost ocupată de membri ai mişcării civice Spilna Sprava, fapt recunoscut de liderul mişcării, Alexandr Daniliuk. Membrii acestei mişcări susţin că în clădire s-ar afla sute de persoane.

Manifestanţii ar fi spart geamuri la primul etaj al clădirii şi ar intenţiona să ridice baricade.

Vineri, membri ai aceleiaşi mişcări au ocupat sediul Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Pe de altă parte, Poliţia a dispersat duminică mii de manifestanţi care încercau să ocupe administraţia regiunii Zaporoje, în sudul Ucrainei. Jurnalişti aflaţi în zonă spun că poliţiştii au folosit bastoane şi grenade asurzitoare.

"Mulţumită măsurilor luate, tentativa de intrare a unor participanţi la manifestaţie a eşuat", anunţă filiala locală a Ministerului de Interne, într-un comunicat.

"Poliţiştii au utilizat bastoanele din dotare, pentru a dispersa oamenii din centrul comercial Baida, unde se încălzeau manifestanţi, după care au început să disperseze oamenii", declară liderul local al mişcării, Igor Andriuşenko, pentru postul Espreso TV.

Între timp, Uniunea Europeană a îndemnat luni puterea ucraineană să-şi "îndeplinească promisiunile" făcute Opoziţiei în week-end, iar Opoziţia să se desolidarizeze de manifestanţi care recurg la violenţă.

"Cerem Guvernului să-şi îndeplinească promisiunile şi anunţurile făcute la negocierile cu Opoziţia", declară Delegaţia UE la Kiev, într-un comunicat.

La finalul negocierilor de sâmbătă, preşedintele Viktor Ianukovici a propus postul de premier opozantului Arseni Iaţeniuk şi pe cel de vicepremier fostului boxer, Vitali Kliciko.

Liderii Opoziţiei, care cer alegeri prezidenţiale anticipate s-au declarat hotărâţi să continue mişcarea de protest, atât timp cât cererile lor nu sunt acceptate.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, este aşteptată la Kiev joi şi vineri.