Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amnesty: Stop evacuărilor forţate de romi din Franţa

amnesty-stop-evacuarilor-fortate-romi-franta.jpg

Amnesty International cere oprirea evacuărilor forţate de romi din Franţa.

Sub titlul "Alungaţi–evacuări forţate ale romilor în Ile-de-France", asociaţia Amnesty International a publicat joi pentru prima dată un raport detaliat privind situaţia romilor din regiunea pariziană. RFI a citit documentul şi a discutat atât cu responsabilii asociaţiei, cât şi cu actorii de pe teren.

"Autorităţile franceze trebuie să pună capăt imediat evacuărilor forţate care afectează mii de migranţi romi în fiecare an". Verdictul Amnesty International este cât se poate de explicit. Intitulat "Alungai–evacuările forate ale romilor în Ile-de-France", primul raport pe această temă semnat de ramura franceză a asociaṭiei este publicat în trei limbi: franceză, engleză ṣi română.

Am întrebat-o pe Geneviève Garrigos, preṣedinta Amnesty International France, de ce a ales să traducă raportul ṣi în română: "Noi facem aciuni împotriva evacuărilor forate i în România. Ni se părea deci important să arătăm că unde drepturile romilor sunt încălcate, adică i în restul Europei sau în Frana, intervenim i acolo. În momentul în care facem recomandări românilor, cerându-le să oprească evacuările, nu dăm o lecie României. Prin acest raport le arătăm că aa facem peste tot unde romii sunt maltratai".

Raportul Amnesty privind romii din regiunea pariziană, bazat pe o serie de patru misiuni realizate pe teren anul acesta ṣi o serie de mărturii ale celor care trăiesc acolo descrie consecinṭele negative ale evacuărilor forṭate asupra vieṭii cotidiene a acestor romi. Sunt denunṭate de asemenea lipsa de determinare a autorităţilor franceze de a traduce în dreptul naṭional normele internaṭionale referitoare la expulzări. "Evacuările forate sunt contrare angajamentelor internaionale luate de Paris", se spune în raport.

 

"Expulzările romilor contravin drepturilor umane"

 

Chiar dacă recunoaṣte că evacuarea terenurilor nu este în sine ilegală, Amnesty constată că "aceste expulzări contravin drepturilor umane. De cele mai multe ori, nu există avize de expulzare, populaiile în cauză nu sunt consultate în prealabil, iar informaiile i notificările adecvate din partea Poliiei lipsesc cu desăvârire", spunea la conferinṭa de presă britanicul John Dalhuisen, directorul programelor Europa ṣi Asia centrală de la Amnesty International.

Cert, noul Guvern socialist de la Paris a luat anumite măsuri încurajatoare pentru aceste populaṭii ṣi ṭine un discurs mai puṭin ostil. "Rezultatele până acum sunt însă alarmant de similare", se poate citi în raportul Amnesty International.

Aceste evacuări forṭate repetate şi traumatizante agravează condiṭiile deja precare de locuit ṣi au de asemenea consecinṭe negative directe asupra sănătăţii şi educaṭiei. Véronique Decker, directoare de ṣcoală la Bobigny în departamentul Seine Saint-Denis, acolo unde se estimează că sunt răspândiṭi jumătate din cei circa 15 mii de romi veniṭi în Franṭa din Bulgaria, dar mai ales din România, explică în ce constau aceste traumate: "Evacuările sunt extrem de violente, copiii nici măcar n-au timp să-şi ia lucrurile de coală, ghiozdanul sau jucăria preferată. În plus, asistă neputincioi la ipetele i plânsetele părinilor în momentul evacuărilor. Pentru un copil, aceste scene sunt de neîneles. Spaima care rezultă are consecine nu numai asupra parcursului colar al copiilor, ci îi marchează pe viaă. Când un copil asistă la scene înspăimântătoare, face ca toi copiii, adică are comaruri, se bâlbâie, uită ce a învăat, îi terge din memorie momentul care l-a înspăimântat. Astfel îi terge din memorie i tot ce a învăat la coală, pierde încrederea în el i încrederea în viitor, îi pierde reperele sociale". "Traumatismul provocat de spaimă este urmat de o colaritate incoerentă, de o prăbuire psihică i apoi de o abandonare a colii", conchide directoarea ṣcolii în care actualmente învaṭă circa 30 de copii romi.

Véronique Decker reaminteṣte în acest context că a avut elevi romi ṣi în general romi în regiunea sa de când se ṣtie pe lume. În opinia ei, "cei care azi nu vor tabere de romi în apropierea lor, nu sunt rasiti, nu au nimic cu romii, ci cu aezămintele insalubre în care trăiesc aceştia. În Spania i în Italia nu au avut loc incidente, pentru că în cele două ări nu se eradicaseră acest gen de locuine insalubre în care locuiau chiar ei, localnicii. În Frana nu mai existau maghernie. Aceste cartiere fără apă, fără electricitate i cu obolani peste tot au devenit imaginea reculului social pe care-l trăieşte Franţa".

 

Recomandările Amnesty

 

În concluziile primului său raport despre romii din Franṭa, în particular cei din regiunea pariziană, Amnesty face o serie de recomandări Guvernului francez, prefecṭilor ṣi primarilor din Franṭa. Geneviève Garrigos e categorică: "Cerem oprirea imediată a evacuărilor forate. Trebuie apoi luate măsuri i alocate bugete pentru a rezolva chestiunea. E bine să spunem "trebuie un plan european", dar în ateptarea acestui plan, Frana trebuie să acioneze acum. Fiecare zi care trece nu face decât să agraveze i mai mult situaia".

Amnesty International cere de asemenea Bruxelles-ului "să monitorizeze respectarea adecvată de către Frana a obligaiilor ce-i revin conform legislaiei Uniunii Europene privind egalitatea rasială i libera circulaie".

Preocupată tot mai serios de soarta romilor, pe 7 decembrie Amnesty International Franṭa lansează la Paris aṣa-zisul "maraton al semnăturilor". Evenimentul militant mondial urmăreṣte să îndemne publicul să acṭioneze în favoarea persoanelor aflate în pericol. Printre cei invitaṭi la Paris să ia parte la eveniment se numără ṣi doi membri ai familiilor de romi expulzate acum doi ani din strada Coastei la Cluj.