Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ziua Națională: 1500 de militari au defilat la Arcul de Triumf

Peste 1.500 de militari şi aparatură militară au participat, duminică 1 decembrie, la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale, în piaţa Arcului de Triumf din Capitală. La eveniment au asistat peste 10 mii de oameni, dar și cei mai importanți lideri ai instituțiilor statului, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu,  premierul Victor Ponta și președintele Senatului, Crin Antonescu. Manifestatii similare au avut loc în țară, în special la Alba Iulia, orașul simbol al Marii Uniri.

Peste 1.500 de militari din toate categoriile de forţe au defilat sâmbătă, de 1 Decembrie, la parada de Ziua Naţională a României, informează Agerpres. Manifestarea desfăşurată la Arcul de Triumf din Capitală a debutat cu intonarea Imnului naţional, interpretat în acest an de Corul academic "Divina Armonie", timp în care au fost executate 21 de salve de artilerie. A urmat un moment de reculegere în memoria eroilor căzuţi la datorie în războaiele mondiale şi în teatrele de operaţii, oficierea unei slujbe religioase şi ceremonia depunerii de coroane de flori.

Pe timpul paradei au zburat avioane MiG-21 Lancer, Spartan sau Hercules şi elicoptere de tipul IAR-330 Puma SOCAT. În finalul paradei cei prezenţi au putut vedea defilarea drapelelor de epocă.

Preşedintele Traian Băsescu a plecat de la parada militară, după ce a declarat că această manifestare a fost "frumoasă" şi după ce din mulţimea adunată la Arcul de Trimuf s-au auzit din nou strigăte de protest ca "Jos Băsescu! Huo!" şi fluierături.

Premierul Victor Ponta a asistat la parada militară de la Arcul de Triumf alături de cei doi copii ai săi, spunând la final că acestora le-au plăcut în principal caii jandarmilor.