Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scandalul Diane 35: În Franţa sunt interzise, în România rămân pe piaţă

diane-35-thumb-250-0-18.jpg

Scandalul Diane 35: În Franţa sunt interzise, în România rămân pe piaţă

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor din Franţa (ANSM) a anunţat că va suspenda în următoarele trei luni comercializarea medicamentului antiacnee "Diane 35" fabricat de laboratorul Beyer şi folosit de 25 de ani încoace mai ales ca pilulă contraceptivă.

O decizie ce vine după ce 4 femei au murit în acest timp, aparent în urma unor complicaţii provocate de respectivul medicament.

În asteptarea suspendării comercializării medicamentului "Diane 35", Agenţia Naţională pentru Siguranţa Medicamentelor le sugerează pacientelor sub tratament cu acest produs să nu-l întrerupă brusc. Ministrul francez al sănătătii a lansat un apel similar şi a cerut femeilor "să nu cedeze panicii". Un mesaj greu de înţeles de cele care folosesc respectiva pilulă după ce ea a fost bănuită că ar fi la originea a 125 de cazuri de tromboză din care 4 mortale în ultimul sfert de secol.

Actualemente peste 300 de mii de franţuzoaice iau zilnic "Diane 35". Iniţial, când a fost autorizată pe piată în 1987, pilula era prescrisă ca un medicament antiacnee. Treptat însă medicii i-au deturnat modul de folosintă, propunându-l pe post de anticoncepţional în 80 la sută din cazuri. "Diane 35 nu este însă o pilulă contraceptivă" a reamintit directorul Agentiei Nationale pentru Siguranta Medicamentelor, nu pentru acest lucru a primit acum 25 de ani autorizatia să poată fi comercializat. Irlanda este singura tară europeană care l-a autorizat pe piaţă ca pilulă anticoncepţională.

Pentru moment laboratorul Bayer care fabrică  "Diane 35" spune că "ia act cu surprindere" de decizia de a retrage de pe piată medicamentul începând cu întâi aprilie şi îşi rezervă dreptul de a contesta hotărârea oficială. Suspendare nu înseamnă însă neapărat interzicere. Agentia Europeană a Medicamentului a fost şi sesizată de acest caz şi îşi va da avizul în iunie.

Ea ar putea autoriza comercializarea medicamentului antiacnee, caz în care Franţa nu va avea de ales decât să redefinească de o manieră foarte strictă conditiile de prescriere si eliberare a lui "Diane 35".

Polemica legată de această pilulă survine în contextul în care de câteva săptămâni în Franţa se evocă potenţialele accidente mortale provocate de anticonceptionalele de generatia a treia si a patra. Trebuie spus că toate studiile comparative internationale arată că în Franta femeile folosesc mult mai mult pilulele contraceptive decât semenele lor de pe alte meridiane unde sunt utilizate mai degrabă steriletele, prezervativele sau sterilizările pentru a evita sarcinile nedorite.