Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum îşi propun autorităţile franceze să-i atragă pe medici la sate

medici-1317762375.jpg

Cum îşi propun autorităţile franceze să-i atragă pe medici la sate

Ministrul francez al sănătăţii, Marisol Touraine, vrea să garanteze medicilor generalişti care se instalează în zonele rurale un salariu minim anual de 55 de mii de euro, adică 4.600 lunar. Cu alte cuvinte, celor care nu câştigă atât, statul francez le va da diferenţa. O măsură care i-ar putea defavoriza pe medicii veniţi din alte ţări să practice în Franţa. 

Măsura anunţată de ministrul francez al sănătăţii se încadrează într-un plan  global de combatere a aşa-ziselor "deşerturi medicale", zone din Franţa în care se înregistrează o penurie de doctori. Planul final urmează să fie făcut public peste câteva zile dar Marisol Touraine a dat deja un detaliu de mare importanţă. Pentru a contracara lipsa de medici din anumite zone, ministrul a anunţat că un salariu minim le va fi garantat tinerilor generalişti care se instalează acolo. Suma nu a fost fixată oficial dar ea va fi de ordinul a 55 de mii de euro pe an, adică circa 4.600 pe lună. Dacă respectivul nu câştigă atât, la sfârşitul anului statul - mai exact asigurările de sănătate - varsă diferenţa. "E ca o asigurare" a precizat Marisol Touraine.

Pentru cei care vor să facă o paralelă, salariul anual al unui generalist în Franţa este în medie de 72 de mii de euro pe an. Măsura preconizată de guvernul de la Paris ar urma să dureze doar doi ani. Câţi vor beneficia de ea, nu se ştie. Pentru moment în proiectul asigurărilor sociale pe 2013 s-au prevăzut bani pentru 200 de medici. Preşedintele sindicatului medicilor generalişti din Franţa spune că "e vorba de un semnal politic pozitiv din partea guvernului dar el nu va regla toată problema". În următorii 5 ani, 13 mii de generalişti se vor pensiona. În aceeaşi perioadă, 80 la sută dintre tinerii doctori sunt femei care aşteaptă mai întâi să facă unul sau doi copii înainte să-şi deschidă cabinet.

Federaţia Medicilor din Franţa se arată şi ea sceptică. Preşedintele primului sindicat de medici francezi e de părere că "nu se poate regla totul doar cu bani. Trebuie revizuită chestiunea gărzilor de noapte, a week-endurilor, a creşelor pentru copii şi a transportului către astfel de locuri. E adevărat că pentru un tânăr medic ieşit de pe băncile facultăţii după ani grei de studii, a te exila în provincia franceză unde nu există cinema, şcoli, creşe şi alte centre de interes nu este tocmai foarte interesant. Studenţii chestionaţi în legătură cu această propunere ministerială sugerau ca ea să fie făcută mai degrabă doctorilor pe sfârşit de carieră care nu mai au copii de crescut sau de  dus la şcoală. Problema nu este deci una de bani - 55 de mii de euro pe an înseamnă circa 8-9 pacienţi pe zi, uşor de atins - ci mai degrabă o problemă legată de modul de viaţă pe care ţi-l alegi. O problemă pe care nu şi-o pun medicii veniţi din România să profeseze aici. Duminică seara, într-un jurnal de ştiri de mare audienţă, chestiunea "deşerturilor medicale" din Franţa era exemplificată tocmai cu cazul unui sătuc de lângă La Rochelle rămas fără doctor. În doar câteva zile el a fost găsit în România şi adus aici cu familie cu tot. Primăria locală i-a înlesnit totul - de la plata chiriei casei şi până la echiparea cabinetului său.

Din 2007 - data intrării României în Uniunea Europeană şi a echivalării diplomelor româneşti - mii de tineri medici români au venit să profeseze în Franţa. Între un sfert şi o treime dintre anesteziştii înscrişi în ordinul medicilor din Franţa ar fi români. Mulţi alţii, generalişti de obicei, au ales zone rurale ale Hexagonului unde salariul care li se oferă este în medie de zece ori mai mare decât ceeace pot visa să câştige în România. O atracţie mai mare a francezilor pentru aceste zone rurale ar risca aşadar să taie puţin elanul acestui val de imigranţi de tip nou, care pentru a umple un spital mic din Franţa, să nu uităm, lasă fără specialişti o unitate sanitară din România....