Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: un activist susţine că a fost torturat

ucraina_un_activist_sustine_ca_a_fost_torturat.jpg

Opozantul ucrainean, Dmitro Bulatov, pe patul de spital (Foto: Reuters)

Un activist ucrainean anti-Ianukovici susţine că a fost torturat timp de peste o săptămână. Bărbatul a fost răpit pe 22 ianuarie şi eliberat joi. Este un caz pe care Opoziţia îl califică drept o nouă dovadă de "intimidare".

Opozantul ucrainean, Dmitro Bulatov (35 de ani) fusese dat dispărut din 22 ianuarie. El a fost abandonat joi seară într-o pădure de la periferia Kievului, după ce ar fi fost reţinut într-un loc necunoscut şi torturat timp de peste o săptămână.

Bărbatul povesteşte momentele prin care a trecut: "Am fost crucificat, mi-a fost tăiată o ureche, am fost tăiat pe faţă, am fost bătut pe tot corpul. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă!". El precizează că după accent, răpitorii erau ruşi.

Ministerul ucrainean de Interne anunţă o anchetă cu autor necunoscut pentru "răpire". Instituţia precizează că Dmitro Bulatov a fost lovit pe 22 ianuarie, la nivelul capului, într-un cartier din Kiev, de către persoane necunoscute, care l-au urcat apoi într-o maşină.

Unul dintre liderii Opoziţiei ucrainene, fostul boxeur Vitali Kliciko, care l-a vizitat la spital, denunţă un "act de intimidare" la adresa opozanţilor preşedintelui Viktor Ianukovici.

De partea sa, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, îndeamnă pe Twitter "autorităţile să reacţioneze în urma unor cazuri de răpire şi tortură ca cel al lui Bulatov".

În ziua dispariţiei lui Bulatov, cadavrul unui alt activist a fost găsit într-o pădure, prezentând urme de tortură.