
Social
Ucrainienii cer din nou, în stradă, demisia lui Ianukovici
ucraina_-_proteste_kiev_reuters.jpg

Opoziţia proeuropeană a prezentat manifestaţia de duminică drept o "reuniune de informare". Mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi care au făcut apel la dreptate şi la unitate naţională în contextul crizei fără precedent cu care se confruntă Ucraina.
Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a declarat la Munchen că, deocamdată, nu se conturează nicio soluţie la criza din Ucraina, în pofida negocierilor dintre putere şi opoziţie.
Sâmbătă, rivalitarea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile "ilegale" din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament "colonizator" faţă de Ucraina.
Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.
Controverse în legătură cu torturarea lui Bulatov
Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a declarat sâmbătă că opozantul Dmitro Bulatov, operat după ce a suferit torturi timp de o săptămână, se află "în stare bună de sănătate" şi are doar o "zgârietură pe obraz", relatează AFP.
"Se pare că povestea răpirii sale şi unor presupuse torturi pe care le-a suferit nu este deloc adevărată", a declarat Kojara pentru postul de televiziune Al Jazeera.
Avocatul lui Dmitro Bulatov, Ruslan Radeţki, a anunţat sâmbătă pentru AFP că opozantul ucrainean a fost operat cu o zi înainte şi se află la "îngrijiri intensive".
Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, tatăl a trei copii, fusese dat dispărut pe 22 ianuarie, fiind găsit abandonat joi seara într-o pădure de la periferia Kievului.
Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei ucrainene, a denunţat sâmbătă, la Munchen, presiunile exercitate de puterea de la Kiev asupra lui Bulatov, "care nu se simte bine".
Ministerul ucrainean de Interne a anunţat vineri că Bulatov este "suspectat de organizarea unor tulburări în masă", ceea ce prevede plasarea sa în arest la domiciliu.
Ministerul a anunţat vineri că nu exclude "punerea în scenă a unei răpiri (...), cu scopul de a provoca o reacţie negativă în societate".
"Am fost crucificat, mi-a fost tăiată o ureche, am fost tăiat pe faţă, am fost bătut pe tot corpul. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă", a declarat Dmitro Bulatov, potrivit unor imagini transmise de posturile de televiziune Kanal 5 şi 1+1.
În aceste imagini, pe faţa tânărului se putea vedea sânge coagulat, că prezenta răni la nivelul mâinilor şi că hainele îi erau împregnate în sânge.