Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucrainienii cer din nou, în stradă, demisia lui Ianukovici

ucraina_-_proteste_kiev_reuters.jpg

Zeci de mii de oameni, din nou, în centrul Kievului (Sursa: Reuters; 02.02.2014)

Aproximativ 50.000 de persoane s-au adunat, duminică, în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, unde manifestaţiile continuă de două luni, protestatarii cerând demisia Administraţiei Viktor Ianokovici, relatează AFP, citată de Mediafax. În acest context, Opoziţia afirmă că discuţiile cu Puterea sunt fără rezultat şi trag un semnal de alarmă cu privire la planurile autorităţilor de a dispersa manifestanţii cu ajutorul Armatei. Pe plan internaţional, SUA şi UE şi-au afirmat din nou susţinerea pentru manifestanţi, în timp ce Rusia denunţă protestele “ilegale” de la Kiev.

Opoziţia proeuropeană a prezentat manifestaţia de duminică drept o "reuniune de informare". Mitingul a început cu discursurile unor preoţi greco-catolici şi ortodocşi care au făcut apel la dreptate şi la unitate naţională în contextul crizei fără precedent cu care se confruntă Ucraina.

Unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, a declarat la Munchen că, deocamdată, nu se conturează nicio soluţie la criza din Ucraina, în pofida negocierilor dintre putere şi opoziţie.

Sâmbătă, rivalitarea ruso-occidentală a revenit în prim-plan, în contextul în care Statele Unite, Germania şi Franţa au exprimat susţinere pentru opoziţia ucraineană, în timp ce Rusia a denunţat manifestaţiile "ilegale" din Ucraina. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat, Aleksei Pucikov, a acuzat duminică Uniunea Europeană de comportament "colonizator" faţă de Ucraina.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Controverse în legătură cu torturarea lui Bulatov

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, a declarat sâmbătă că opozantul Dmitro Bulatov, operat după ce a suferit torturi timp de o săptămână, se află "în stare bună de sănătate" şi are doar o "zgârietură pe obraz", relatează AFP.

"Se pare că povestea răpirii sale şi unor presupuse torturi pe care le-a suferit nu este deloc adevărată", a declarat Kojara pentru postul de televiziune Al Jazeera.

Avocatul lui Dmitro Bulatov, Ruslan Radeţki, a anunţat sâmbătă pentru AFP că opozantul ucrainean a fost operat cu o zi înainte şi se află la "îngrijiri intensive".

Dmitro Bulatov, în vârstă de 35 de ani, tatăl a trei copii, fusese dat dispărut pe 22 ianuarie, fiind găsit abandonat joi seara într-o pădure de la periferia Kievului.

Vitali Kliciko, unul dintre principalii lideri ai opoziţiei ucrainene, a denunţat sâmbătă, la Munchen, presiunile exercitate de puterea de la Kiev asupra lui Bulatov, "care nu se simte bine".

Ministerul ucrainean de Interne a anunţat vineri că Bulatov este "suspectat de organizarea unor tulburări în masă", ceea ce prevede plasarea sa în arest la domiciliu.

Ministerul a anunţat vineri că nu exclude "punerea în scenă a unei răpiri (...), cu scopul de a provoca o reacţie negativă în societate".

"Am fost crucificat, mi-a fost tăiată o ureche, am fost tăiat pe faţă, am fost bătut pe tot corpul. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă", a declarat Dmitro Bulatov, potrivit unor imagini transmise de posturile de televiziune Kanal 5 şi 1+1.

În aceste imagini, pe faţa tânărului se putea vedea sânge coagulat, că prezenta răni la nivelul mâinilor şi că hainele îi erau împregnate în sânge.