Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Sute de militanţi islamişti", ucişi în Mali

sute-militanti-islamisti-ucisi-mali.jpg

Soldaţi din Chad ajută armata franceză în Mali (Foto: Reuters/Adama Diarra).

Câteva sute de militanţi islamişti au fost ucişi de la începutul ofensivei franceze în Mali, luna trecută, anunţă Ministerul Apărării de la Paris. E vorba de persoane care au murit în urma bombardamentelor aviaţiei, precum şi în luptele directe cu trupele franceze. Între timp, 1.800 de soldaţi din Chad au intrat în Mali.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, anunţă că Franţa ar putea începe retragerea din Mali în luna martie. El spune că dacă totul decurge conform planului, numărul trupelor ar trebui redus.

Franţa a desfăşurat în Mali circa patru mii de soldaţi. Responsabili din zeci de ţări s-au întâlnit la Bruxelles, pentru a stabili cum vor înlocui aceste trupe.

Între timp, Ministerul Apărării precizează că ultimul bastion islamist din nordul statului Mali, Kidal, se află acum sub control francez.

Armata franceză a anunţat că aproximativ 1.800 de militari din Chad au intrat în oraşul Kidal. Soldaţii din Chad, oameni experimentaţi, au ca misiune securizarea localităţii.

Să precizăm şi că la Bucureşti, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat marţi trimiterea unui contingent de zece militari la misiunea Uniunii Europene de instruire din Mali, în anul 2013. "Contribuţia ţării noastre cu instructori şi personal de Stat Major la această misiune este în acord cu obligaţiile ce-i revin în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi cu sprijinul exprimat pentru demersurile Uniunii de stopare a activităţilor teroriste şi de crimă organizată", informează Preşedinţia.