Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Atacatorul de la Moscova, “neutralizat” de poliţie

moscova.jpg

Ceilalţi elevi din şcoalăm, evacuaţi rapid. Sursa foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Luarea de ostatici de la Moscova s-a terminat deja. Potrivit BBC, poliţia a indicat că atacatorul ar fi fost “neutralizat” deja. Respectiv a fost scos din clădire de forţele de securitate. Până la acel moment, a ucis însă un poliţist şi un profesor.

 

Atacatorul este un elev, şi nu tatăl unui elev, cum relatase iniţial presa rusă. Iar incidentul nu este unul terorist: Comitetul pentru investigaţii a deschis o anchetă pentru luare de ostatici şi omucidere, aşa cum a anunţat procuratura rusă.

Atacatorul nu a formulat nicio revendicare, aşa că, deocamdată, nu sunt cunoscute motivele pentru care a intrat înarmat şi a luat ostatici 29 de elevi.

 

Tânărul a intrat înarmat cu o puşcă de vânătoare în şcoala cu numărul 263, situată în nord-estul Moscovei. L-a ameninţat cu arma pe gardian şi apoi s-a îndreptat spre laboratorul de biologie.

Gardianul a reuşit să cheme poliţia, iar când agenţii au sosit la faţa locului, tânărul a deschis focul asupra lor şi l-a ucis pe unul dintre ei, iar pe altul l-a rănit.

Potrivit site-ului Lifenews.ru, tânărul, desemnat ca Serghei G, era un elev de 10 pe linie. A avut însă o altercaţie cu profesorul său de geografie, Andrei Kirillov, care i-ar fi pus în pericol absolvirea. Când  a intrat în şcoală de altfel, atacatorul a spus că îl căuta pe profesorul de geografie. Potrivit “Kommersant”, elevul ar fi trebuit să termine “magna cum laudae”, dar profesorul de geografie s-ar fi opus.

Tânărul luase ostatici câteva zeci de elevi în vârstă de 15 ani. La scurt timp însă, i-a eliberat pe cei mai mulţi dintre ei, potrivit poliţiei.

Ceilalţi elevi au fost evacuaţi din şcoală până să fie arestat atacatorul.

 

Patru zile până la Jocurile Olimpice

 

Toate şcolile din Rusia au în incintă cel puţin un gardian după atacul terorist din 2004 de la şcoala din Beslan, Osetia de Nord. Atunci, teroriştii ceceni luaseră 1.100 de ostatici. Forţele de securitate ruse au intervenit în forţă şi 380 de oameni, cei mai mulţi copii, au murit. Potrivit primelor informaţii aşadar, incidentul de astăzi nu este unul terorist. Are loc însă cu câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Soci şi după două atentate comise la Volgograd şi va pune din nou sub semnul întrebării securitatea evenimentului sportiv.

Potrivit Associated Press, instituţia care trebuie să asigure această securitate este FSB, Serviciul Federal de Securitate, care se pare că pierde lupta contra noului tip de terorism, axat pe celule mici de terorişti.

Dacă în 2003 existau 50 de atacuri anual în Rusia, în 2010, numărul lor a crescut la peste 250. Iar în 2012, Federaţia Rusă a avut parte de 150 de atacuri. Majoritatea atentatelor sunt comise de islamişti în zone preponderent islamice din Caucazul de Nord: Cecenia, Daghestan şi Inguşeţia, care se află toate în proximitatea staţiunii Soci, unde au încep vineri Jocurile Olimpice de iarnă.