Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Studiu în premieră la nivelul UE: Corupţia, larg răspândită în mai toată Europa. Cum stă România?

Peste trei sferturi dintre cetăţenii europeni şi 93% dintre români sunt de acord că fenomenul corupţiei este răspândit pe scară largă în ţara lor de origine. Aşa reiese din studiile publicate luni de Comisia Europeană, pe tema corupţiei la nivel comunitar.

Circa 25% dintre români declară că le-a fost cerut "în mod explicit sau tacit" să dea mită în decursul ultimului an. Media europeană este de 4%.

Corupţia politică şi corupţia mică rămân o problemă semnificativă în România, chiar dacă s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte cazurile de corupţie la nivel înalt, se arată în primul raport anticorupţie pentru toate statele membre, publicat luni de Comisia Europeană.

"În România, atât corupţia la scară mică, cât şi corupţia politică continuă să fie o problemă semnificativă. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce priveşte urmărirea penală a cazurilor de corupţie, voinţa politică de a aborda problema corupţiei şi de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă", se arată în raport.

Comisia Europeană sugerează României "să se asigure că sunt menţinute toate garanţiile necesare pentru a proteja independenţa investigaţiilor şi continuarea anchetelor imparţiale în cazurile de corupţie la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcţii publice".

Bruxelles-ul mai recomandă Bucureştiului să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru persoanele alese în funcţii publice şi să asigure aplicarea "unor sancţiuni eficace pentru a descuraja actele de corupţie".