Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ANI, printre puţinele agenţii anticorupţie din UE care funcţionează

ani_printre_putinele_agentii_anticoruptie_din_ue_care_functioneaza.jpg

Corupţia, larg răspândită la nivelul UE.

Comisia Europeană a prezentat luni primul său raport privind corupţia în toate statele membre UE, reuşind să facă un tablou destul de impresionant al fenomenului. Corupţia există, fie real, fie la nivel de percepţie publică, în toate statele membre, cu precădere în sudul Europei şi nu neapărat printre noile state membre. Agenţiile naţionale anticorupţie îşi fac arareori treaba, cu excepţia agenţiei româneşti, ANI.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Zonele cele mai atinse de corupţie în UE sunt zona afacerilor, achiziţiile publice şi finanţarea partidelor politice. În afaceri, o treime dintre companiile chestionate spun că simt corupţia ca pe o piedică în activitatea lor. În domeniul achiziţiilor publice, un sfert dintre acestea sunt pătate de corupţie, iar finanţarea partidelor este adesea netransparentă.

Corupţia există în toate statele membre UE, fie că ea este mai importantă într-o zonă sau alta sau că nu este percepută ca atare de populaţie. De exemplu, Marea Britanie este singura unde populaţia nu se simte deloc afectată de corupţie (0%), dar ţara are probleme cu finanţările politice şi cu bonusurile bancherilor.

Alte ţări, ca Franţa şi Belgia sunt prezentate ca fiind atinse de corupţie atât real, cât şi la nivelul opiniei publice. În Franţa, 64% dintre cetăţeni cred că pentru a avea succes în afaceri sau politică, trebuie dat mită. În Belgia, procentul este de 67%. În Italia, el ajunge la 97%...

În Belgia, ca şi în Bulgaria, există probleme cu durata proceselor şi lipsa trasparenţei în justiţie.

 

România şi Bulgaria

 

În România, 93% din populaţie simte că ţara este coruptă, procentul este de 84% în Bulgaria. Dar textele care le sunt dedicate reiau în mare rapoartele MCV publicate pe 22 ianuarie.

Pentru România, este subliniată problema imunităţii politice, ca şi nevoia de independenţă a justiţiei şi de transparenţă în achiziţiile publice. Însă DNA şi ANI sunt citate ca fiind operaţionale şi eficiente, DNA fiind chiar obiectul capitolului "Bune practici", cuprins în raport.

ANI poate fi considerată ca făcând parte din categoria puţinelor agenţii anticorupţie care funcţionează bine; în UE, cele mai multe agenţii de acest gen  nu sunt foarte operaţionale, după cum se arată în analiza Comisiei, fără a se crea aici o competiţie sau un clasament.

 

Soluţii?

 

Acest exerciţiu al Comisiei Europene, care se chinuie de mulţi ani să vadă lumina zilei, nu aduce soluţii şi nu dă neapărat sfaturi. Comisarul european al Afacerilor Interne, Cecilia Malmström, spune că aceasta nu este decât o radiografie a corupţiei în UE, făcută la cererea statelor membre şi a Parlamentului European.

Raportul nu creează un clasament (aşa cum procedează Transparency International), întrucât Comisia nu dispune aici de suficiente mijloace. El nu recomandă soluţii sau strategii şi nu dă sfaturi. Cecilia Malmström sugerează că lasă la latitudinea fiecarei ţări să tragă propriile concluzii şi să ia măsuri.

 

De ce acest raport?

 

Corupţia la nivel UE este estimată la 120 de miliarde de euro pagubă adusă economiei anual, acum în plină încercare de a se ieşi din criză. Iată principalul argument adus de Comisia Europeană, care va face de acum înainte o dată la doi ani acest exerciţiu. El nu va înlocui rapoartele MCV realizate anual pentru România şi Bulgaria, care cu toate că în mare au acelaşi scop, nu au şi aceeaşi filozofie în redactare. Astfel, România şi Bulgaria au sentimentul de a fi monitorizate astfel de două ori, dar Comisia Europeană rămâne fermă pe poziţie şi spune că MCV va continua atât timp cât va fi necesar.

Bucureşti şi Sofia sunt singurele care au intrat în UE în baza unei promisiuni că-şi vor ameliora aparatul justiţiei şi vor combate corupţia. Croaţia, în ciuda problemelor sale din justiţie, nu a beneficiat de acelaşi tratament când a aderat la UE în 2013, la şase ani după România şi Bulgaria.