Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tunisia dă în clocot: lider al Opoziţiei, asasinat la Tunis

tunisia-da-clocot-lider-opozitiei-asasinat-tunis.jpg

Opozantul tunisian Chokri Belaïd (Foto: AFP)

Liderul partidului de Opoziţie Patrioţii Democraţi din Tunisia, Chokri Belaid, a fost împuşcat mortal miercuri dimineaţă la Tunis. Între timp, violenţele s-au intensificat în această ţară, la doi ani după revoluţie.

Chokri Belaid era o figură a Opoziţiei de stânga şi un critic acerb al Guvernului actual. Soţia sa a explicat pentru postul de radio Mosaique că bărbatul a fost lovit de două gloanţe, în timp ce ieşea din locuinţă. Fratele lui arată cu degetul spre partidul islamist Ennahda, care conduce Guvernul.

Violenţe Tunisia

Mokhtar Jelali, prieten al lui Chokri Belaïd, ucis miercuri, 6 februarie: "Nu ne-am gândit că totul va degenera"

AscultăDownload

Preşedintele ţării, Moncef Marzouki, şi-a anulat participarea la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare Islamică din Cairo, pentru a se întoarce urgent la Tunis.

Între timp, manifestanţii au atacat sediile Ennahda, din Mezzouna şi din Gafsa, după uciderea opozantului. Manifestaţii similare au loc la Tunis.

Tulburările sociale şi politice s-au multiplicat în Tunisia, în ultimele luni. Opoziţia şi sindicaliştii acuză miliţiile proislamiste că orchestrează ciocnirile sau atacurile împotriva opozanţilor sau a birourilor lor.