Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima zi de calm la Cairo

Sâmbătă a fost prima zi de calm la Cairo, după mai multe zile de violențe între susținătorii și contestatarii președintelui Mohamed Morsi, violențe care au culminat miercuri cu uciderea a 7 persoane. Totuși, vineri noapte au fost semnalate noi manifestaţii organizate de opozanţi ai preşedintelui islamist Mohamed Morsi.

Vineri, aproximativ 10.000 de manifestanţi s-au reunit în centrul orasului Cairo pentru a protesta faţă de Morsi, acuzat că reprezintă doar mişcarea islamistă Fraţii Musulmani.

Sâmbătă, oamenii au ieșit din nou în stradă, însă fără a fi semnalate noi incidente. Totuși situațiae ste tensionată, armata fiind gata să intervină.

"Sunt pregătit să mor. Toată lumea de aici este pregătită să moară. Mă opun violenţei, dar dacă suntem oprimaţi trebuie să reacţionăm", a declarat pentru AFP unul dintre protestatari, Moustapha ElTabbal, în vârstă de 27 de ani.

Ulterior, tânărul a admis că "dialogul" cu puterea ar urma să fie stabilit după 15 decembrie, data stabilită pentru organizarea unui referendum privind un proiect de Constituţie care divizează Egiptul în mod profund.

Vineri a fost numită ziua "cartonaşului roşu", pentru a denunţa atât decretul din 22 noiembrie prin care Morsi şi-a extins puterile şi şi-a scos deciziile de sub incidenţa justiţiei, cât şi proiectul de Constituţie. Criticii subliniază că acest proiect ar deschide calea unei extinderi a legii islamice şi ar oferi puţine garanţii libertăţilor.

Vicepreşedintele Mahmoud Mekki a declarat pentru AFP că Morsi este pregătit să ia în calcul o amânare a referendumului, dacă opoziţia garantează că nu îl va viza pe şeful statului din cauză că scrutinul trebuie organizat, în opinia sa, după două săptămâni de la prezentarea textului preşedintelui.