Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Valeriu Nicolae, la RFI: Romii ar putea fi zilieri în Franța

”Anunțul Guvernului francez conform căruia romii nu vor mai primi bani pentru a fi repatriați în țările de origine este unul foarte bun”, a declarat pentru RFI Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities. El crede că romii nu vor mai accepta să plece din Franța, dacă nu vor mai primi bani de la Guvernul din Hexagon, însă este de părere că autoritățile franceze vor redirecționa acești bani către programe de includere în societate a romilor. Valeriu Nicolae mai spune că romii ar putea lucra, de exemplu, ca zilieri pe plantațiile viticole din Franța.

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a anunţat vineri că a decis să nu mai fie acordate ajutoare financiare romilor care acceptă repatrierea în ţările de origine, vorbind despre contraefecte în acest caz, informează AFP, citată de Mediafax.

Conform asociaţiilor, numărul romilor din Franţa rămâne constant - între 15.000 şi 20.000 -, pentru că persoanele expulzate revin. Ajutorul financiar pentru repatriere a fost de 300 de euro pentru adulţi şi de 100 de euro pentru minori. Anul trecut, peste 10.600 de persoane au beneficiat de acest ajutor.

Strugurii, soluție posibilă la problema romilor imigranți

Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities, a declarat pentru RFI că măsura anunțată de Guvernul francez este una bună.

”Anunțul Guvernului francez conform căruia romii nu vor mai primi bani pentru a fi repatriați în țările de origine este unul foarte bun. Eu cred că este vorba despre o schimbare de atitudine din partea Franței și că banii pe care îi risipeau – romii care primeau bani ca să se întoarcă în România reveneau în Franța la scurt timp – vor fi direcționați către politici serioase de integrare”, este de părere Valeriu Nicolae.

El mai afirmă că astfel de politici sunt necesare, întrucât, ”dacă romii nu vor mai primi bani pentru a se întoarce în România, aceștia nu vor mai accepta să plece din Franța. Dacă va exista o motivație economică, atunci toate lucrurile se vor rezolva. Nu cred că Guvernul socialist din Franța va risca să se discrediteze la nivel internațional abuzând de expulzări.”

Întrebat de ce se așteaptă totuși ca Franța să investească în astfel de programe, având în vedere că Parisul a afirmat în repetate rânduri că România este cea care trebuie să rezolve problema includerii romilor în societate, Valeriu Nicolae a afirmat că este singura soluție în acest caz, având în vedere că în Uniunea Europeană dreptul la liberă circulație nu poate fi îngrădit.

”Niciun stat nu cred că vrea să pozeze într-o țară care expulzează oameni săraci. Nu cred că Franței nu îi pasă de imaginea ei publică. Franța este poziționată foarte bine în rolul de țară care apără drepturile omului și nu cred că va avea o schimbare radicală de poziție, mai ales considerând faptul că au un guvern socialist. Poate pe timpul lui Sarkozy, aceasta s-ar fi putut întâmpla, însă acum nu cred”, a declarat fondatorul Policy Center for Roma and Minorities.

Valeriu Nicolae crede că o soluție ar fi includerea romilor în programe de muncă plătită la zi.

”Eu am recomandat de câteva ori oficialilor francezi să investească în scheme de lucru asemănătoare cu schemele de lucru pentru studenți ale Angliei. Există o gramadă de romi care trăiesc în ghetourile rurale în România care sunt zilieri. O schemă de lucru care să aducă romii să culeagă struguri – francezii au avut întotdeauna nevoie de mână de lucru pentru culesul de struguri – poate să ducă la o schimbare”, este de părere Valeriu Nicolae.

Întrebat dacă romii ar participa la un astfel de program, Valeriu Nicolae spune că ”oricând putem găsi romi care, dacă știu că au un loc de muncă asigurat și plătit cu mult mai bine decât în România, vor face asta, urmând să se întoarcă apoi în România știind că la anul vor putea face același lucru. Nu cred că o inițiativă care nu va lua în considerare aspectul economic va funționa. Atât timp cât vor exista mai mulți bani în cerșetorie, în prostituție vom avea oameni care fac activități ilegale. Acest tip de promrame ar avea cu siguranță success și în România. Avem, însă, nevoie de un exemplu dat de Franța.”

Valeriu Nicolae, fondator al Policy Center for Roma and Minorities, intervievat de Mircea Oprea