Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza politică din Tunisia se adânceşte

criza-politica-tunisia-se-adanceste.jpg

Proteste în Tunisia (Foto: Reuters/Zoubeir Souissi)

Tunisia e blocată vineri de o grevă generală, cerută de mai multe partide de Opoziţie. Motivul îl reprezintă asasinarea unui lider al Opoziţiei, a cărui înmormântare are loc în această zi. Mii de oameni participă la ceremonia funerară.

Greva e susţinută de cea mai mare centrală sindicală din Tunisia. Patru partide au lansat apelul la grevă, iar centrala sindicală UGTT a anunţat că cei 500 de mii de membri sunt gata să iasă în stradă vineri.

Într-o Tunisie răscolită de proteste şi ciocniri între Poliţie şi manifestanţi, acţiunea de vineri a plecat de la asasinarea unui lider de stânga al Opoziţiei, Chokri Belaïd. Acesta, şef al Partidului Patrioţilor Democraţi, a fost împuşcat miercuri dimineaţă, când ieşea din casă. Fratele său a acuzat imediat partidul islamist Ennahda, care conduce Guvernul tunisian, că este vinovat pentru crimă. Reprezentanţii Ennahda au dezminţit orice implicare în asasinat.

Chokri Belaid, figură a Opoziţiei de stânga şi vehement critic al actualului Guvern, se alăturase unei coaliţii de partide, Frontul Popular, care se vrea o alternativă la actuala putere islamistă din Tunisia.

Violenţele sociale şi politice s-au înmulţit aproape exponenţial în ultimele luni în Tunisia. Mai multe partide de Opoziţie şi sindicate au acuzat miliţiile pro-islamiste că pun la cale şi conduc atacuri împotriva opozanţilor. După asasinarea liderului Partidului Patrioţilor Democraţi, colegii săi au cerut demisia ministrului de Interne şi au lansat un apel la grevă generală.

Între timp, au avut loc ciocniri violente între câteva sute de manifestanţi şi Poliţie la Tunis şi Gafsa, iar la Siliana, în nord-estul ţării, manifestanţii au incendiat sediul partidului islamist Ennahda.

Acum doi ani, în Tunisia, o revoltă populară îl alunga de la putere pe preşedintele Ben Ali.