
Social
Directorul Liceului românesc ”Lucian Blaga” de la Tiraspol, reținut
De la prânz când au fost reținuți și până acum, aproape vreo 4 ore, nu se știe mai nimic, ne-a spus Raisa Pădureanu, directorul adjunct al liceului ”Lucian Blaga” de la Tiraspol.” Nu răspund la telefoane. Cu siguranță nu sunt ținuți afară. Acolo erau persoane de la vamă, dar și unii îmbrăcați în civil. Cel mai probabil, directorul instituției, Ion Iovcev, contabilul instituției, dar și șoferul se află în prezent la Serviciul de Informații și Secutitate de la Tiraspol unde sunt audiați”, susține Raisa Pădureanu.
Directorul adjunct califică acțiunile celor de la Tiraspol ca fiind intimidări, iar acest lucru se întmplă după ce limba de stat în R.Moldova a fost declarată oficial limba română, dar și după parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
Provocările s-au întețit la sfârșitul anului 2013. Liceul ”Lucian Blaga” de la Tiraspol a fost percheziționat de angajați ai procuraturii transnistrene, iar șefii instituții au fost audiaţi şi ameninţaţi cu închisoarea pentru că ar fi refuzat să prezinte mai multe documente unei funcţionare din regiunea transnistreană. În ianuarie 2014, Ion Iovcev a declarat la Chișinău că liceul ar putea să-și sisteze activitatea pentru că administrația de la Tiraspol a venit cu mai multe condiții și anume ca până la 15 martie liceul să dispună de o sală de sport, cantină și să fie conectată la rețeaua de apă caldă, ceea ce este imposibil, spunea Ion Iovcev.
Autoritățile de la Chișinău au reacționat la acest caz
Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov a menționat în debutul ședinței de miercuri a Guvernului că la Chișinău a fost convocată o ședință a delegației în Comisia Unificată de Control din partea Republicii Moldova. ”Au avut loc consultări cu partenerii internaționali, a fost solicitată o deplasare de urgență a observatorilor militari din partea Comisiei Unificate de Control pentru a se afla la fața locului. Pentru ca această deplasare să aibă loc, e nevoie de acordul tuturor participanților care încă nu este, dar reprezentanții trupelor de pacificare din partea Republicii Moldova au plecat pentru a fi prezenți și a urma toate procedurile, în conformitate cu reglementările care există în Zona de Securitate”, dă asigurări vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.
Profesorii moldoveni din Transnistria, speriați
”Cu siguranță, frica va fi mai mare acum”, spune Raisa Pădureanu. Ea a discutat cu directorul școlii de la Râbnița care i-a comunicat că de câteva zile în fața instituției este observată o mașină a miliției transnistrene.”Ne este frică pentru copii, profesori. Administrțaia de la Tiraspol este capabilă de orice. La sigur vor exista în timpul apropiat provocări și mai mari. Incidente au fost în 1994, 2004 și acum în 2014 adinistrația de la Tiraspol ne creează probleme”, a mai menționat Raisa Pădureanu pentru RFI.
Oamenii din regiune nu cunosc mai nimc despre școlile din Transnistria. În presa din stânga Nistrului, constinuă directorul adjunct al liceului ”Lucian Blaga”, cele opt școli cu predare în limba română sunt puse într-o lumină proastă. ”Suntem învinuiți că nu achităm facturile.Oamenii nu cunosc că Ministerul Educației de la Chișinău face tot posibilul pentru a evita datoriile.În presa de la Tiraspol altfel se vehiculează”.
Peste două mii de copii învață în cele opt școli cu predare în limba română în Transnistria
În regiunea transnistreana funcționează în prezent opt școli cu predare în limba română, subordonându-se Ministerului Educației de la Chișinău. Peste două mii de copii învață aici. În vara anului 2004, administrația de la Tiraspol a dispus închiderea tuturor şcolilor românești din Transnistria. Copii, părinții și profesorii de la cele opt școli au protestat vehement și au supravegheat instituțiile timp de vreo trei săptămâni, pentru a nu fi sigilate. Cu toate aceste, milițienii transnistreni au devastat atunci mai multe instituții, iar mai târziu administrația transnistreană a cerut școlilor să se înregistreze oficial la Tiraspol.
Update :
Preşedintele Traian Băsescu consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română "Lucian Blaga" din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă, precizeaza Mediafax.
Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu a luat act "cu profundă îngrijorare" de reţinerea, în cursul zilei de miercuri, în zona de securitate de pe Nistru, a directorului Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, a contabilei şi a şoferului instituţiei.
Cei trei reprezentanţi ai liceului de limbă română aveau asupra lor banii pentru plata datoriilor anterior reclamate şi a salariilor profesorilor, bani care au fost primiţi în mod legal de la Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova.
Şeful statului consideră "inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor".
În opinia preşedintelui Traian Băsescu, reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă "o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria".
În acest context, preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean "să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create".