Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol a fost eliberat

directorul_liceului_lucian_blaga_din_tiraspol_a_fost_eliberat.jpg

Directorul liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol, Ion Iovcev

Directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" de la Tiraspol, Ion Iovcev, împreună cu doi angajaţi ai instituţiei au fost eliberaţi de miliţia transnistreană, după ce au fost interogaţi mai bine de şase ore. Cei trei au fost reţinuţi în apropiere de satul Parcani, din zona de securitate, în timp ce se întorceau de la Chişinău cu banii pentru salariile profesorilor. Ei au fost acuzaţi de contrabandă.

Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu

Tot miercuri, forţele de ordine din regiunea transnistreană au reținut și ulterior eliberat șase militari moldoveni. Autoritățile de la Chișinău califică gestul ca o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare.

Directorul liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol, Ion Iovcev, este citat în dimineața zilei de joi, la ora 10, împreună cu ceilalți doi angajați ai instituției să se prezinte la procuratura transnistreană. Ion Iovcev a declarat la scurt timp după ce a fost eliberat că a fost o operațiune bine gândită. În timpul reținerii erau vreo 30-40 de mascați, aveau pregătite cătușele, a povestit Iovcev, citat de Publika TV: "Era ceva înfiorător. Au venit cu vreo 10-15 mașini. Au luat banii, aparatele foto, telefoanele mobile și ulterior mașina ne-au sigilat-o. Cinci ore am stat în frig. Reprezentanții Tiraspolului în Comisia Unificată de Control au avut un comportament urât. Totul a fost înregistrat, filmat. Nu puteam să discutăm între noi".

"Este o fărădelege. Cetățenii Republicii Moldova sunt ostatici la ei acasă. Președintele Republicii Moldova, Guvernul trebuie să aibă o atitudine foarte serioasă după acest caz", consideră directorul liceului român "Lucian Blaga" de la Tiraspol.

Pentru eliberarea celor reținuți în zona de securitate, autoritățile de la Chișinău au sesizat partenerii internaţionali, implicaţi în procesul de soluționare a problemei transnistrene. Acest incident va fi abordat în mod prioritar în dialogul cu administrația de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control. Guvernul Republicii Moldova a atenționat de asemenea structurile de forţă transnistrene asupra "responsabilităţii pentru consecinţele acţiunilor provocatoare pe care le întreprind".

 

Reacţia Chişinăului

 

Executivul de la Chișinău a condamnat reţinerea directorului liceului "Lucian Blaga" de la Tiraspol şi a celor doi angajaţi ai şcolii și susține că ea a fost făcută în baza unor învinuiri total nejustificate. De asemenea, reținerea celor şase membri ai contingentului moldovenesc de pacificatori, lângă localitatea Parcani, situată în Zona de Securitate este o acțiune unilaterală, o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană.

 

Traian Băsescu a cerut OSCE să intervină de urgenţă

 

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat miercuri OSCE-ului şi mediatorilor conflictului transnistrean "să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Preşedintele consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română "Lucian Blaga" din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria.

Acum două săptămâni, solicitat de RFI să comenteze problema școlilor românești din Transnistria, dar și ultimatumul KGB-ului transnistrean, care a cerut Chișinăului să-și retragă timp de o lună forțele de ordine din regiunea transnistreană, Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, și-a exprimat speranța că "va fi dat un nou impuls formatului de negocieri 5+2 în problema transnistreană și că părțile vor căuta să soluționeze problema. Ceea ce se întâmplă acum nu este bine pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat Fule pentru RFI.