Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Exclusivitate RFI) Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, după eliberarea din arest: A fost un film de groază, am fost umiliţi, am fost numiţi contrabandişti!

Directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, declară la RFI, după ce a fost reţinut şi eliberat de miliţia transnistreană, că a fost batjocorit alături de ceilalţi doi angajaţi ai şcolii, reţinuţi şi ei. El povesteşte calvarul prin care a trecut miercuri.

Ion Iovcev compară ziua de miercuri cu un film de groază: "A fost o zi foarte grea ieri, pot să spun că a fost un film de groază! De dimineaţă ne-am dus să ridicăm salariul profesorilor şi angajaţilor. Am trecut aşa-numita vamă transnistreană. Ne-au întrebat dacă avem vreo marfă. Marfă n-aveam, aveam salariul. Trecând peste Nistru, în satul Parcani, ne aştepta Miliţia Rutieră. Au verificat întâi actele, iar după aceea am văzut că era un post mobil vamal. După aceea am fost reţinuţi cam cinci ore şi jumătate. Au făcut procese verbale, ne-au luat salariul, ne-au arestat, ne-au luat telefoanele mobile, aparatul foto".

"Am fost umiliţi, înjosiţi, am fost numiţi contrabandişti (...). Noi ieri am încercat să sunăm acolo şi am fost întrerupţi, nu puteam suna din locul acela unde s-a întâmplat. Am refuzat, au vrut să ne pună cătuşele, dar după aceea au văzut că stăm pe poziţie şi ne-au lăsat în pace şi au făcut toate procesele (verbale) acolo, în drum", spune directorul liceului cu predare în limba română "Lucian Blaga" din Tiraspol.

 

"Am fost umiliţi prin cuvinte şi prin comportare"

 

Ion Iovcev precizează că tot ce vorbea cu colegii săi de la liceul "Lucian Blaga" era înregistrat de miliţienii transnistreni care i-au reţinut: "Loviţi nu am fost. Nu puteam să vorbim între noi, pentru că imediat ce vorbeam, venea numaidecât un tânăr, erau vreo doi-trei-patru acolo, care se repartizau. Cum ne schimbam poziţia, cum veneau lângă noi şi tot ce vorbeam noi înregistrau pe dictofoane. N-am fost loviţi, dar umiliţi prin cuvinte, prin comportarea lor. Ei s-au aşteptat să avem o sumă foarte mare, însă chiar conform legilor lor, prin vama transnistreană se poate trece fără declaraţie zece mii de dolari, dar salariile profesorilor erau de 114 mii de lei, asta-i mai puţin de zece mii de dolari. Noi eram trei persoane, iar ei ne acuză că suntem persoană juridică şi că persoana juridică trebuie să facă declaraţie la vamă".

Directorul liceului "Lucian Blaga" declară că "profesorii sunt foarte indignaţi şi cer susţinere din partea conducerii de vârf a Republicii Moldova, a României, a organismelor internaţionale. Pe parcursul atâtor ani, batjocura care se reflectă asupra noastră cred că a ajuns la limită".

"Mă uit în ochii elevilor mai mari, ei înţeleg care este situaţia şi chiar după ceea ce s-a întâmplat ieri, azi elevii sunt la lecţii. Tot ce s-a făcut a fost cu scopul de a intimida părinţii ca să-şi retragă odraslele din şcoală. Cred că s-a dorit ceva mai mult decât reţinerea acestor bani", conchide Ion Iovcev.

 
Directorul liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, Ion Iovcev, intervievat de Cosmin Ruscior, despre reţinerea sa de către Miliţie