Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bătaie pe Moş Crăciun

santa-claus-pics-0101.jpg

Bătaie pe Moş Crăciun

Numeroase ţări încearcă să şi-l adjudece pe Moş Crăciun, iîntre care Finlanda, Suedia şi Norvegia, pentru ca Moşul aduce mulţi vizitatori la el acasă, unde primeşte zeci de mii de scrisori în fiecare an. În Norvegia, oraşul Drobak a declarat în 1989 că este locul unde s-a născut moşul şi cum până acum nimeni nu a dovedit contrariul, aşa a rămas. 

Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu

În ţările din Nord, numele moşului s-ar traduce în româneşte prin tapul de craciun, si nicidecum mos craciun. Tap, deoarece  traditia vine din vremurile precrestine  in care nordicii il venerau pe zeul Thor si tapul lui. Un om invelit cu o piele de capra aparea  in ziua de Craciun , dansa si cinta, pina “murea” in timpul serii, pentru ca apoi sa revina la viata.

Foarte aproape de traditia caprei de la noi, si a colindatorilor, nu-i asa ?  Dealtfel, un pic de romanism va fi prezent in seara aceasta la Oslo, la preacunoscutul concert Nobel pentru Pace, unde sunt invitati artisti din Norvegia si din strainatate precum Seal si Kylie Minogue, 

Concertul , care incepe la ora 22 ora romaniei, si este transmis in direct sau pe internet, ori retransmis de televiziuni ulterior, va fi prezentat de actorii americani Sarah Jessica Parker si Gerald Bulter. Biletele costa de la 60 pina la 100 de euro.

Dupa um spuneam, Romania va fi si ea prezenta, prin fanfara Ciocirlia, cunoscuta si apreciata pentru calitatea muzicii sale.

“Uitati de formatia Balkan Beats si de moda, fanfara Ciocirlia este cea adevarata, cu o muzica preluata direc de la virstnicii satului si transmisa ca atare, scrie pe situl oficial al concertului nobel pentru pace. Fanfara este compusa din muzicantti rromi din satul Zece Prajini, care combina muzica lautareasca cu sonoritati moderne.

Recunoscuta pe scena internationala , fanfara a cintat si in compania orchestrelor de muzica clasica, si in filme, de pilda in faimosul si controversatul film Borat al lui Sacha baron Cohen. Recompensata de BBC cu premiul pentru muzica traditionala, orchestra are la activ 8 cduri si peste 1200 de concerte.

AM avut bucuria de a-i intilni de doua ori la Helsinki, unde au incintat audienta, si unde m-au impresionat prin modestia si profesionalismul lor, departe de aerele de star pe care le intilnim la artisti mult mai putin talentati.

Asa cum scrie si pe pagina facebook a fanfarei, este prima oara cind o trupa romaneasca, est- europeana si de rromi se afla pe afisul prestigiosului concert privit de milioane de oameni.

Frenezia muzicii si originalitatea fanfarei impresioneaza de fiecare data, si o va face din nou in seara aceasta , la Oslo, cind se va ridica cortina pentru a celebra premiul Nobel pentru pace , manifestarea ce incheie aceasta saptamina dedicata premiilor nobel.