Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tensiune în Egipt înaintea referendumului

Tensiune maximă în Egipt, cu mai puţin de 24 de ore înaintea unui referendum pentru care au fost luate măsuri de securitate excepţionale. Partizani şi adversari ai controversatului proiect de Constituţie au ieşit vineri din nou în stradă, în toată ţara, dar mai ales în capitala Cairo şi la Alexandria, al doilea oraş al ţării.

În ultimele trei săptămâni, confruntările dintre cele două tabere au făcut circa 20 de morţi. Pentru a preveni noi derapaje în cursul operaţiunilor de vot de sâmbăta asta, dar şi de sâmbăta viitoare, preşedintele islamist, Mohamed Morsi, a mobilizat 130 de mii de poliţişti, tot atâţia militari şi şase mii de tancuri.

Egiptenii sunt chemaţi la urne în două etape. Sâmbăta aceasta votează zece provincii, printre care cele de la Cairo şi Alexandria. Pe 22 decembrie sunt chemate la urne alte 17. În total, peste 52 de milioane de egipteni, dintr-un total de 83 de milioane au drept de vot. Împărţirea ţării în două zone de vot succesive s-a decis în ultima clipă, pentru a face faţă boicotului multor magistraţi însărcinaţi să supervizeze scrutinul.

Proiectul de Constituţie supus la referendum urmăreşte, în opinia partizanilor săi, să dea ţării un cadru instituţional stabil şi să pună capăt perioadei de tranziţie deschise de plecarea de la putere a lui Hosni Mubarak acum aproape doi ani. Opoziţia laică, de stânga şi liberală denunţă în schimb un text adoptat în grabă de o comisie dominată de islamişti. În opinia acestor adversari, noua Constituţie are darul de a islamiza şi mai mult legislaţia şi are mari lacune în ce priveşte domeniul protecţiei libertăţilor civile.

Referendumul este privit ca un vot de încredere pentru sau contra preşedintelui Mohamed Morsi. Dacă şeful statului poate conta pe o puternică mobilizare a Frăţiei Musulmane din care provine, masele populare, confruntate cu o profundă criză economică, ar putea boicota scrutinul.

De partea sa, după ce a ales într-o primă instanţă boicotul, Opoziţia cheamă acum la un vot negativ. "Morsi, care s-a angajat să fie preşedintele tuturor egiptenilor riscă să apară drept protectorul, dacă nu chiar prizonierul mişcării sale politice", notează comentatorul ziarului Le Monde.

În cazul în care între cele două tururi de referendum se anunţă rezultate parţiale, ţara riscă să se transforme şi mai mult într-un câmp de luptă. În caz contrar, suspiciunile de fraudă se vor intensifica. Oricum ar evolua situaţia, consultarea populară  va agrava criza de legitimitate a preşedintelui, cu greu ales în urmă cu mai puţin de jumătate de an.