Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama merge în școala unde 20 de copii au fost uciși vineri

obama-afp.jpg

Președintele SUA, Barack Obama

Toate victimele masacrului de la şcoala din SUA au fost identificate. Cei 20 de copii uciși de atacator aveau vârste cuprinse între 6 si 7 ani, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei din Connecticut, citat de AFP. Președintele Barack Obama este așteptat să ajungă în Newtown pentru a discuta cu familiile victimelor.

Americanii trăiesc un şoc profund, în timp cea întreaga lume a transmis mesaje de condoleanţe, scrie AFP, după ce un tânăr de 20 de ani a ucis vineri 20 de copii şi şase adulţi la şcoala Sandy Hook din Newtown, un mic oraş la nord de New York.

Preşedintele american a apreciat sâmbătă că acest atac ar trebui să dea un semnal pentru "luarea unor măsuri semnificative în scopul de a împiedica astfel de tragedii. Dincolo de politică".

Dar el nu a intrat în detalii, în timp ce oficialii politici americani şi editorialiştii au cerut dezbateri serioase asupra controlului circulaţiei armelor, un subiect asupra căruia Obama, reales la 6 noiembrie, a rămas rezervat în primul său mandat.

În Newtown, Obama "se va întâlni cu familiile celor dispăruţi şi le va mulţumi serviciilor de urgenţă", a precizat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei americane, Jay Carney, într-un comunicat. Potrivit aceleiaşi surse, Obama va avea o intervenţie în cadrul unei ceremonii religioase la ora locală 19.00 (02.00 ora României).

Majoritatea victimelor atacului de la şcoala din Newtown erau elevi între 6 şi 7 ani, ucişi de mai multe gloanţe trase cu o puşcă de asalt, au declarat surse medicale şi din cadrul poliţiei sâmbătă.

"Aceştia sunt elevi în clasele primare (...). Toate rănile pe care le-am constatat au fost provocate de puşcă", a declarat medicul legist Wayne Carver, adăugând că aceasta este "probabil cea mai groaznică scenă a unei crime" pe care a văzut-o în 30 de ani. În total, 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi în cadrul acestui atac armat asupra şcolii.

Din acest total, 16 copii era în vârstă de 6 ani şi 4 copii aveau vârsta de 7 ani, conform unei liste publicate de poliţia din Connecticut.

Medicul legist care a lucrat alături de alţi patru doctori şi şase tehnicieni la locul crimei a realizat autopsia a şapte victime. Toate fuseseră lovite de "3 până la 11 gloanţe" fiecare.

"Am văzut doar două victime împuşcate de la mică distanţă, însă am lucrat doar pe şapte victime, acesta fiind un eşantion şi nu am detaliile tuturor celorlalte leziuni", a adăugat acesta.