Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obelix vrea să fie cetăţean belgian!

obelix-vrea-sa-cetatean-belgian.jpg

Gérard Depardieu (Foto: Reuters)

Cunoscutul actor francez Gérard Depardieu a anunţat că renunţă la paşaportul francez şi se interesează cum poate obţine naţionalitatea belgiană. O atitudine ce a stârnit noi reacţii în Franţa.

Arătându-se insultat de criticile care au urmat anunţului că s-a exilat fiscal în Belgia, Gérard Depardieu face un pas suplimentar, publicând o scrisoare deschisă, adresată premierului francez. "Vă dau înapoi paşaportul meu şi securitatea socială de care nu m-am servit niciodată", îi scrie actorul lui Jean-Marc Ayrault. Acesta estimase zilele trecute că instalarea lui Depardieu în Belgia ca să plătească mai puţine impozite era un gest "destul de meschin".

Depardieu, unul dintre cei mai populari şi mai bine plătiţi actori francezi, se simte aşadar jignit, renunţă la paşaportul francez şi în paralel, încearcă să ştie cum poate obţine unul belgian. Codul Civil îi permite unui francez să renunţe la cetăţenia sa franceză, dacă cere cetăţenia altei ţări.

Rămâne de văzut dacă Belgia va fi atât de generoasă precum speră Depardieu. Cert este însă că gestul său a provocat un nou val de critici, în particular printre miniştrii socialişti francezi. Cel al Muncii e de părere că "decizia actorului se aseamănă cu o formă de decandenţă personală". Ministrul Culturii s-a declarat "total scandalizat" de atitudinea lui Gérard Depardieu, în timp ce cel al Educaţiei spune că ce face actorul "e un exemplu prost pentru tineri".

La dreapta eşichierului politic, responsabilii au preferat să critice din nou politica fiscală a Guvernului de la Paris, care prevede impozitarea cu 75%, timp de doi ani, a veniturilor anuale de peste un milion de euro. Lidera patronatului francez a denunţat şi ea "nebunia fiscală" din Franţa.

De partea cealaltă a frontierei, ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, s-a apărat afirmând că ţara sa "nu a făcut nimic ca să-i atragă pe bogătaşii francezi".