Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Presa din România, mai liberă decât cea din SUA

România a coborât trei locuri, de pe 42 pe 45, în clasamentul mondial privind respectarea libertăţii presei. Ierarhia este publicată anual de organizaţia franceză Reporters sans Frontières (RSF).

România se află în clasamentul RSF privind libertatea presei după Trinidad-Tobago şi Papua Noua Guinee, însă în mod surprinzător e cu un loc înaintea Statelor Unite.

Pe prima poziţie este Finlanda, urmată de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Danemarca, Islanda, Noua Zeelandă şi Suedia.

Ungaria se află pe locul 64 în clasamentul libertăţii presei, iar Bulgaria este pe locul 100.

Unele dintre cele mai mari democraţii europene nu se regăsesc în primele zece poziţii. Germania se află pe locul 14, Marea Britanie, pe 33, iar Franţa e de-abia pe locul 39, între El Salvador şi Samoa.

Pe ultimele locuri în clasamentul privind libertatea presei se află Turkmenistan, Coreea de Nord şi Eritreea.

Libertatea presei a scăzut în ţări marcate de conflicte, precum Republica Centrafricană, Mali şi Siria, dar şi în democraţii cu tradiţie, care însă "interpretează în mod abuziv conceptul de securitate naţională". Este şi cazul Statelor Unite, potrivit RSF.

Dintre ţările care au fost marcate de conflicte în ultimul an, fapt care a influenţat în mod negativ libertatea presei, organizaţia aminteşte Turcia şi Bulgaria.

Clasamentul privind libertatea presei se bazează pe mai multe criterii, între care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenţa media, mediul şi autocenzura, legislaţia, transparenţa şi infrastructura.