Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A șaptea zi de proteste în Bulgaria

f213d70172d501092bb034bf0a617e9b.jpg

Sursa: www.focus-fen.net

Proteste de amploare în Bulgaria față de prețul ridicat al energiei electrice. În peste 35 de oraşe din întreaga ţară oamenii au ieșit în stradă. Cei mai mulţi sunt protestatarii din Varna, unde circa 10.000 de persoane au blocat circulaţia din centrul oraşului, precum şi peste un pod care reprezintă singura legătură între partea de nord şi cea de sud al litoralului bulgăresc, scrie Agerpres. De asemenea, mii de persoane s-au strâns și în faţa Ministerului Economiei şi Energiei de la Sofia, transmite corespondentul RFI Petio Petkov.

Demonstrații au loc în 35 de orașe, situația fiind este cu adevărat fără precedent.
Protestele au început încă din urmă cu o săptămână în Bulgaria. Guvernul a încercat să arate că se implică în reducerea preţurilor. Premierul Boiko Borisov a solicitat, în această săptămână, ca toate instituţiile competente să verifice activitatea societăţilor de distribuire a energiei electrice, precum şi a comisiei de stat de reglementare în domeniul energiei şi apei, scrie Agerpres.

La Varna peste 10 000 au blocat autostrada spre Burgas, la Plovdiv 7 000, la Sofia mulțimea a aruncat cu roșii și ouă în cladirea parlamentului.

La Sofia, mulţimea scandează "mafie" şi "demisie". Participanţii şi-au incendiat facturile pentru ianuarie şi poartă pancarde pe care au scris "Nu sclaviei din energie", "Oamenii împotriva mafiei", "Ocupanţii energetici - afară". Organizatorii au acordat guvernului un ultimatum de o săptămână pentru a le îndeplini cererile, scrie Agerpres.

Principalele cereri sunt renaționalizarea regionalelor de energie electrică și scoaterea din țară a mai multor companii, renunțarea la intermediari, interzicerea exportului de energie ieftină produsă la CAE Kozludui, trecerea la contracte individuale cu termoficările și renunțarea la taxa de tub prin care și cei care și-au demontat radiatoarele sunt obligați să platească lunar sume de ordinul pensiei minime.