Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Opoziţia egipteană mobilizează masele

opozitia-egipteana-mobilizeaza-masele.jpg

Proteste în Egipt (Foto: Reuters/Amr Abdallah Dalsh)

Opoziţia egipteană organizează marţi o nouă manifestaţie împotriva proiectului de Constituţie propus de preşedintele islamist Mohamed Morsi. Potrivit unor rezultate neoficiale, la prima fază a referendumului, derulată sâmbătă, o majoritate slabă ar fi votat în favoarea controversatului text. De unde şi apelul partidelor de stânga şi laice la "o manifestaţie naţională, pentru a apăra libertăţile şi a împiedica fraudele".

Potrivit Opoziţiei, "nereguli şi încălcări" ar fi pătat votul de sâmbătă, în cursul căruia 57% dintre egipteni ar fi votat pentru noul proiect de Constituţie. O minoritate, având în vedere că doar un egiptean din trei s-a deplasat la urne. Laureatul premiului Nobel pentru Pace, Mohamed el-Baradei, coordonatorul Frontului Naţional de Salvare (coaliţia care reuneşte principalele mişcări ale Opoziţiei) a cerut din nou preşedintelui Morsi să anuleze consultarea populară, care se va ţine într-o a doua etapă, în sâmbăta ce vine.

Opoziţia spune că textul supus referendumului diminuează libertăţile oamenilor, în particular ale femeii, atentează la indendenţa justiţiei şi deschide drumul spre adoptarea unor legi bazate pe o interpretare mai rigoristă a Islamului.

Preşedintele a propus Opoziţiei să dialogheze pe aceste teme, dar de-abia odată ce Constituţia va fi adoptată, propunere respinsă de opozanţi. Aceştia au organizat deja până astăzi numeroase manifestaţii de masă în ultimele trei săptămâni, unele dintre ele degenerând şi dând naştere unor ciocniri mortale. Aproape 250 de mii de soldaţi şi poliţişti au fost mobilizaţi, pentru a asigura securitatea procesului de vot din aceste două sâmbete consecutive.