Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţ negru pentru jurnalişti în 2012

Organizaţia Reporteri Fără Frontiere şi-a publicat raportul anual, iar datele relevate sunt îngrijorătoare. 131 de jurnalişti au murit anul acesta, în timp ce-şi făceau meseria. Este cel mai mare număr de jurnalişti care au fost ucişi pe teren din 1995 încoace, de când organizaţia a publicat primul său bilanţ anual.

Faţă de anul trecut, numărul victimelor a crescut cu o treime. Principalii factori care au determinat această tragică evoluţie se numără, conform celor de la Reporteri fără Frontiere, conflictul din Siria, violenţele provocate de talibani în Pakistan şi războiul civil din Somalia. Alte zone extrem de periculoase pentru jurnalişti sunt ţări precum Mexic şi Brazilia, unde cartelurile de droguri duc adevărate războaie cu autorităţile statului.

În cazul bloggerilor şi al aşa-numiţilor "citizen journalists", creşterea numărului de victime e şi mai dramatică. De la 5 la 47. Cei mai mulţi dintre aceştia au murit în Siria, în timp ce documentau războiul civil şi reprimarea mişcării pro democraţie.

Cei mai mulţi jurnalişti şi bloggeri încarceraţi se găsesc anul acesta în Turcia, unde arestările s-au dublat de la intensificarea conflictului cu minoritatea kurdă.

Nici în China situaţia nu e mai bună, din cauza cenzurii impuse de Partidul Comunist. Mulţi alţi jurnalişti sunt în arest în ţări precum Siria, Iran şi Eritrea-aceasta din urmă este de ani de zile pe ultimul loc în clasamentul Reporteri Fără Frontiere în ceea ce priveşte libertatea presei şi libertatea jurnaliştilor de a-şi face meseria.