
Social
Prima victimă a protestelor de stradă din Bulgaria
prima-victima-protestelor-strada-bulgaria.jpg

Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov
O altă măsură menită să aplaneze nemulţumirea care a scos luni în stradă peste 100 de mii de oameni, împotriva fostului şef al Comisiei de stat pentru reglementări în energetică, Anghel Semerdjiev, demis în urmă cu câteva zile, a fost deschisă în grabă o anchetă sub acuzaţia de corupţie. În presa proguvernamentală au apărut informații despre îmbogățirea sa inexplicabilă în anii în care a exercitat controlul asupra monopolurilor private în energetica. Borisov a demis-o și pe succesoarea lui Semerdjiev, după ce a devenit cunoscut că ea a fost implicată în comerț ilegal cu țigări prin Internet.
Guvernul a cedat presiunilor și a acceptat în principiu desecretizarea contractelor de privatizare în energetica. Firma cehă CEZ va putea părăsi Bulgaria, după ce mai multe medii au informat despre grave probleme cu îndeplinirea contractului de privatizare a rețelelor energetice "Vest".
În scopul de a evita venirea tractoarelor și combinelor la Sofia, în condițiile în care în Capitală au loc zilnic proteste civice, Guvernul a contractat în grabă un credit de 500 de milioane de euro cu care a plătit subvențiile întârziate ale producătorilor de cereale, măsură refuzată până acum de ministrul demis al Finanţelor.
Atacul socialiştilor
Liderul socialist, Serghei Stanișev, a declarat că demiterea ministrului de Finanțe reprezintă o măsură disperată. Socialiștii, partidul etnicilor turci și ultranaționaliștii din Ataca au cerut dizolvarea Parlamentului. Voci din Coaliția albastră au constatat că Borisov a trădat încrederea alegătorilor de dreapta.
Confederația sindicatelor independente a anunțat că ministrul de Finanțe a fost demis pentru că a respins cererea premierului de a asigura jumătate de miliard de euro, în scopul neutralizării protestului agricultorilor.
În a şaptea zi de protest antimonopol, duminică, participarea a depășit-o pe cea din campania din iarna lui 1997, care a măturat Guvernul socialistului Videnov. La Varna, peste 25 de mii de oameni au blocat autostrada spre Burgas și Istanbul. La Blagoevgrad și Dupnița, a fost oprită timp de o jumătate de zi circulația spre Salonic și Atena, iar la Sofia, mulțimea a aruncat cu roșii și ouă în clădirea Parlamentului și a blocat intersecții.
Revendicările
Protestatarii cer renaționalizarea regionalelor de energie electrică, renunțarea la intermediari, interzicerea exportului de energie ieftină produsă la CAE Kozludui, trecerea la contracte individuale cu termoficările și renunțarea la taxa prin care și cei care și-au demontat radiatoarele sunt obligați să plătească lunar sume de ordinul pensiei minime.
Situația politică se schimbă foarte repede în favoarea socialiștilor. În ajunul protestelor, liderul Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev, l-a egalat pe omul forte Borisov în sondaje, iar partidul său a preluat pentru prima dată după 2009 conducerea cu 3%-4% în faţa centriştilor din GHERB.