Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnalistul Sorin Pamfil s-a stins din viaţă

microfon.jpg

Jurnalistul Sorin Pamfil s-a stins din viaţă

Jurnalistul Sorin Pamfil a încetat din viaţă. El a fost timp de peste două decenii jurnalist la RFI şi a condus secţia română de la Paris timp de mai muţi ani. Sorin Pamfil a fost o voce radiofonică de mare probitate profesională şi un coleg de la care mulţi dintre noi au avut ce învăţa. Un portret de Matei Vişniec.

Pentru cei care urmăreau programele de televiziune din România anilor 70 şi 80, Sorin Pamfil era deja un nume şi un ton, un stil şi o vocaţie. Calităţi care nu erau însă compatibile cu cenzura şi cu delirul care se accentuau în faza ultimă a perioadei ceauşiste. Sorin Pamfil, ca şi alţi intelectuali români, a ales exilul în Occident, mai precis în Franţa, iar în anul 1989, cînd s-a prăbuşit comunismul, el era deja redactor la Radio France Internationale la Paris.

Personal am lucrat cot la cot cu el ani şi ani de zile, am participat împreună la sute şi sute de şedinţe de redacţie şi am comentat cu el evenimentele politice ale acestei lumi practic zi de zi, timp de aproape 15 ani, pînă la plecarea sa la pensie în 2007... Nu voi putea uita niciodată în primul rînd gustul său pentru analiză. Sorin Pamfil avea această capacitate, de a transmite marelui public în acelaşi timp o informaţie dar şi cheia înţelegerii ei.

Cînd spun că Sorin Pamfil avea un imens talent de jurnalist cuvintele sunt destul de palide. El ştia să găsească frazele esenţiale pentru a capta sensul unui eveniment, ştia să scrie concis şi în acelaşi timp cu o bogăţie de conţinut surprinsă doar în cîteva cuvinte. Si mai e ceva, Sorin Pamfil avea o voce de jurnalist radio cum de puţine ori am întîlnit. O voce limpede, clară, cu un timbru din care răzbătea căldură, dar şi un fel de autoritate naturală.

Imi plăcea să-l ascult citindu-şi, deseori lîngă mine şi alţi colegi, în studiou, analizele pe care le făcea. Predilecţia sa se îndrepta spre subiectele politice şi economice, dar trata cu un imens umor şi subiectele sociale sau culturale. Timp de peste 20 de ani, cît a lucrat la Radio France Internationale, Sorin Pamfil a fost un miltant: pentru acurateţea informaţiei, pentru analize inteligente, pentru drepturile omului, pentru circulaţia ideilor importante. Iar în perioada cît a condus secţia română de la RFI, el a fost omul echilibrului, al dialogului, al înţelegerii.

La ora la care se apropia de pensie apăruseră, din păcate, probabil din cauza unui stres inerent, şi semnele unei boli care l-au fragilizat. Cînd mă gîndesc la Sorin Pamfil am o imagine: îl văd concentrat în faţa calculatorului? Si îi aud în acelaşi timp vocea plăcută, pe care i-o admiram şi pentru că stăpînea o limbă românească de o mare frumuseţe.

Matei Vişniec despre Sorin Pamfil