Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Serviciu special al poliţiei pentru sinucigaşi

2013-02-15t-usa-social-facebook.jpg

Franţa: Serviciu special al poliţiei pentru sinucigaşi

Franţa e tot mai mult confruntată cu un nou fenomen, acela al tentativelor de sinucidere anunţate în prealabil pe internet. Într-un an de zile aceste anunţuri s-au dublat obligând autoritătile să ia măsuri.

Un serviciu special al poliţiei a fost instituit pentru a încerca prevenirea dramelor. 75 la sută din persoanele care se sinucid sau au o tentativă în acest sens şi-au anunţat intenţiile în prealabil. Pe vremuri, acest anunţ trecea printr-o cutie postală sau un mesaj pe mesageria telefonică. Astăzi, sinucigaşii îşi anunţă intenţia pe Facebook sau Twitter. Văzută aşa problema, reţelele sociale pot fi considerate din nou vinovate de derive.

Alţii consideră însă că în prevenirea sinuciderilor, internetul a devenit si un vector indispensabil pentru a salva vieţi omeneşti. Numai prin simplul fapt că un internaut aflat la celălalt capăt al Hexagonului, fără să-l cunoască pe sinucigas, poate alerta serviciile de urgenţă.

Pentru a preveni actele disperate, poliţia a detasat de altfel din dispozitivul ei de combatere a cibercriminalităţii un grup de politişti care tratează în urgenţă acest tip de alerte. Scopul este fireste de a-l localiza cât mai repede pe cel care a postat pe reteaua internet un mesaj în care-şi anunţă intenţia de a se sinucide si de a trimite la fata locului o echipă. Instituirea acestei echipe este salutată de asociaţiile care se ocupă tocmai de prevenirea sinuciderilor tinerilor franeczi.

Anul trecut această platformă a primit 484 de alerte, adică mai mult de una pe zi. În 2009 se înregistraseră doar 76 de astfel de alerte iar în 2011 "numai" 214. Creşterea este explicabilă prin faptul că internauţii sunt tot mai numerosi dar şi tot mai prompţi în a reacţiona. De altfel, în munca lor de localizare, politistii sunt atentionati de o serie de "turnători".

Poate fi vorba de moderatorii siturilor internet cum poate fi vorba de particulari care primesc pe pagina lor de profil Facebook sau Twitter, anunturi disperate de la persoane uneori necunoscute. Cum se întâmplă adesea în materie de suicid, aceste mesaje postate pe internet pot fi considerate ca niste apeluri la ajutor. Printre adolescenti însă poate exista si dorinta de a provoca. Orice ar fi, politia este obligată să intervină înainte de a căuta motivatia respectivului.

De multe ori acest gen de anunt este postat noaptea, lucru care implică deci o mobilizare încă din zorii zilei a fortelor de ordine. Care trebuie mai întâi să obtină adresa IP a calculatorului de pe care s-a transmis mesajul, lucru care va permite apoi localizarea efectivă a proprietarului masinii. Această căutare poate lua însă între 30 de minute si două ore, uneori chiar mai mult. Pentru a ajunge în cele din urmă câteodată si la o păcăleală.

40 la sută dintre alerte reprezintă glume proaste, adică alerte false. Aceste gesturi sunt pedepsite cu o amendă ce poate ajunge până la 45 de mii de euro.