Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Avion cu 239 de persoane la bord, dispărut de pe radar

Suspiciuni de catastrofă aviatică în Asia de sud-est, acolo unde o aeronavă a companiei Malaysia Airlines care transporta 239 de persoane a dispărut de pe radare, sâmbătă dimineaţă, în apropierea spaţiului aerian al Vietnamului. Informaţia este oferită de Guvernul vietnamez, scrie AFP, care mai menţionează că aeronava facea o cursă Kuala Lumpur – Beijing. Update: Echipele de căutare au reperat două urme de carburant paralele şi având câţiva kilometri, în Marea Chinei.

Update: "Două dintre avioanele noastre a detectat două urme de carburant de o lungime de aproximativ 15 până la 20 de kilometri, paralele şi la distanţă de aproximativ 500 de metri una de cealaltă", a declarat în direct pentru televiziunea publică generalul Vo Van Tuan, adjunctul şefului Statului Major al armatei vietnameze. "Nu suntem siguri de unde vin aceste urme de carburant, am trimis nave vietnameze" către această zonă, a adăugat el, conform Mediafax.

Avionul, un Boeing 777-200, care a părăsit Kuala Lumpur sâmbătă, la ora 00.41, urma să ajungă la Beijing la ora locală 06.30 (00.30 ora României).

"Regretăm profund că am pierdut contactul cu zborul MH370, care a părăsit Kuala Lumpur la ora 00.41 sâmbătă dimineaţa, cu destinaţia Beijing", a declarat într-un comunicat directorul general al grupului Malaysia Airlines Ahmad Yahya, conform Mediafax.

"Gândurile şi rugăciunile noastre merg către toţi pasagerii vizaţi, către echipaj şi familiile lor", a adăugat el.

"Malaysia Airlines colaborează cu autorităţile care şi-au activat echipele de cercetare şi echipele de salvare pentru a localiza aeronava", a anunţat compania.

Agenţia Reuters afirmă că avionul s-ar fi prăbuşit în mare. De asemenea, Malaysia Airlines a început să anunţe rudele pasagerilor şi echipajului, un demers care arată că aceasta se aşteaptă la ce este mai rău.

Avionul trebuia să survoleze peninsula indochineză. Potrivit agenţiei China Nouă, avonul nu a intrat în sfera de control a aviaţiei civile chineze.

"Aceste informaţii ne îngrijorează mult", a declarat ministrul chinez de Externe Wang Yi într-un comunicat. "Sperăm că toţi pasagerii sunt nevătămaţi. Facem tot posibilul pentru a obţine cât mai multe detalii".

Un oficial din cadrul aeroportului din Beijing a declarat că a fost activată o structură de urgenţă. Tabelele de la aeroport precizează că zborul are "întârzieri".

Compania Boeing, la rândul său, s-a exprimat pe Twitter: "Urmărim cu atenţie informaţiile despre MH370. Gândurile noastre merg către toţi cei care sunt la bord".

Compania Malaysia Airlines (MAS) a înregistrat puţine accidente. În octombrie, un bimotor Twin-Otter s-a zdrobit la aterizarea pe insula Borneo, provocând moartea copilotului şi a unui pasager.

În 1977, un alt aparat s-a prăbuşit în sudul Malaysiei, provocând moartea tuturor celor 93 de pasageri şi şapte membri ai echipajului aflaţi la bord.

Un accident ar fi o lovitură grea pentru companiei, care pierde bani de mai mulţi ani în faţa unor concurenţi precum AirAsia.

Malaysia Airlines a înregistrat pierderi pentru al patrulea trimestru consecutiv în ultimele trei luni ale lui 2013.