Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crucea Roşie: Sărăcia ia amploare în UE

crucea-rosie-saracia-ia-amploare-ue.jpg

Sărăcia capătă proporţii în Uniunea Europeană, avertizează Crucea Roşie.

Sărăcia capătă proporţii alarmante în Uniunea Europeană, cândva un continent bogat, iar numărul familiilor nevoiaşe care nu mai au acces la hrană, apă şi adăpost creşte sub ochii liderilor europeni, care ar trebui să ia urgent măsuri. Avertismentul vine de la Crucea Roşie şi sună cu atât mai grav cu cât în viitorul buget european fondurile pentru ajutoarele în hrană pentru familiile cu probleme se subţiază.

Şomajul ajuns la cote istorice în Uniunea Europeană, unde se estimează că 25 de milioane de persoane nu au în prezent o sursă de venit a agravat situaţia.

Pe fondul agravării fenomenului de sărăcire a populaţiei, două treimi dintre societăţile Crucii Roşii au început să distribuie intensiv ajutoare alimentare, a afirmat directorul general al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, Yves Daccord, în opinia căruia criza economică din Europa are un efect alarmant asupra sărăciei.

Yves Daccord a făcut şi o paralelă îngrijorătoare. El a spus că amploarea distribuţiei de alimente nu s-a mai aflat la nivelul actual de la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial. Astfel, Crucea Roşie Spaniolă a ajuns să ofere ajutor alimentar pentru trei milioane de spanioli şi numărul acestora e în creştere, astfel încât organizaţia a început să facă apel la donaţii nu doar pentru acţiunile din străinătate, ci şi pentru cele din ţară.

Un document publicat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie oferă mai multe detalii cu privire la nevoile alimentare. Numai anul trecut, Crucea Roşie Spaniolă a furnizat 33 de milioane de kilograme de alimente, în valoare de 73 de milioane de lire sterline. Ea a sprijinit de asemenea 21.500 de oameni cu apă şi electricitate sau cu ajutor financiar pentru plata chiriei.

 

Sărăcia în România

 

România se numără şi ea printre ţările care îngrijorează mult Crucea Roşie. Organizaţia coordonează în România un program de distribuţie de produse alimentare provenite din donaţii, încă din 2009. Trei milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută, o cifră care reprezintă 14% din populaţia totală a ţării. Rata sărăciei relative în România este de asemenea şocant de mare: patru din zece români abia îşi duc zilele, potrivit organizaţiei. Anul trecut, Crucea Roşie română a distribuit mai mult de 500 de mii de kilograme de produse alimentare, în valoare de peste un milion de lire sterline unui număr de peste 81 de mii de familii nevoiaşe.

Crucea Roşie Internaţională a mai remarcat un fenomen îngrijorător: sărăcia începe să lovească dur în fostele familii din clasa de mijloc. De exemplu, în Italia, Crucea Roşie a observat o creştere a numărului persoanelor fără adăpost, între care şi părinţii singuri, în special "persoane separate sau divorţate, care ajung să trăiască în sărăcie sau pe străzi, în timp ce încearcă să supravieţuiască şi în acelaşi timp să plătească pensia alimentară".

În 2013, se aşteaptă ca peste 18 milioane de persoane din 19 state membre ale Uniunii Europene să beneficieze de bugetul de 500 de milioane de euro disponibil pentru persoanele defavorizate. Acesta este însă ultimul an de existenţă a programului în forma sa actuală, cu finanţare în cadrul Politicii Agricole Comune. În ceea ce priveşte evoluţia viitoare a programului, cadrul financiar multianual pentru perioada 2014–2020 are prevăzut un buget de 2,5 miliarde de euro pentru cei şapte ani, pentru a se continua finanţarea asistenţei acordate persoanelor defavorizate, sumă considerată ridicolă de către organizaţiile neguvernamentale, dată fiind amploarea şomajului şi a sărăciei în Uniunea Europeană.